Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση κούρδων μαχητών που θα ενισχύσουν την άμυνα του Κομπάνι.

«Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών» δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Η αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται τη στιγμή που εντείνονται τα αεροπορικά πλήγματα κατά θέσεων των τζιχαντιστών στην πόλη, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε για πρώτη φορά ρίψη όπλων στους κούρδους.

Η Άγκυρα έκανε στροφή στη στρατηγική της ως προς τη Συρία ανακοινώνοντας ότι επιτρέπει πλέον στις δυνάμεις των πεσμεργκά να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να περάσουν στο συριακό έδαφος και να ενισχύσουν τις τάξεις των κούρδων μαχητών στο Κομπάνι.

«Βοηθούμε τις δυνάμεις των κούρδων πεσμεργκά να διασχίσουν τα σύνορα για να πάνε στο Κομπάνι […] δεν θελήσαμε ποτέ την πτώση του Κομπάνι» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Παρά τις πιέσεις των συμμάχων, η τουρκική κυβέρνηση είχε μέχρι στιγμής αποκλείσει κάθε στρατιωτική επέμβαση σε βοήθεια των κούρδων μαχητών που υπερασπίζονται εδώ και έναν μήνα την πόλη με το επιχείρημα ότι μία στρατιωτική επιχείρηση θα βοηθούσε το καθεστώς Άσαντ.

Η Τουρκία θεωρεί επίσης ότι το Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης, από όπου προέρχονται οι κούρδοι μαχητές που πολεμούν στο Κομπάνι, είναι η συριακή πτέρυγα του PKK.

Αντίθετα, η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, οι μαχητές της οποίας είναι η αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Στην Τεχεράνη ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Στην Τεχεράνη βρίσκεται ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι, προκειμένου να έχει συνομιλίες με την ιρανική πλευρά για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Τον ιρακινό πρωθυπουργό, που φτάνει για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του στην πρωτεύουσα του Ιράν, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για τις αραβικές και αφρικανικές υποθέσεις, Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός, επικεφαλής αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου, θα έχει μια σειρά επαφών με ιρανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων, και ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μαρζιέχ Αφκχάμ δήλωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία υποστηρίζει την ενότητα, την ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ.

Το Ιράν πάντως είχε υποστηρίξει ανοιχτά την προκάτοχο του αλ Αμπάντι στην πρωθυπουργία, τον Νούρι αλ-Μαλίκι, στην πολιτική του οποίου πολλοί χρεώνουν την ραγδαία εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους.

H Tεχεράνη δεν συμμετέχει στη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (τον περασμένο Σεπτέμβριο), ο πρόεδρος του Ιράν είχε καταδικάσει τους τζιχαντιστές.