Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τη Δευτέρα τις δυνάμεις που είναι πιστές στο Κίεβο, αλλά και τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι ευθύνονται για συνοπτικές εκτελέσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση βρήκε στοιχεία για αυθαίρετες εκτελέσεις που παραμένουν «ατιμώρητες και από τις δύο πλευρές, αλλά όχι στην κλίμακα που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης και οι ρωσικές αρχές» σε ό,τι αφορά τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με έκθεσή της που παρουσιάστηκε σήμερα στο Κίεβο.

Η Διεθνής Αμνηστία ερεύνησε κυρίως τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ένα ορυχείο κοντά στο χωριό Νίζνια Κρίνκα στους οποίους βρέθηκαν, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, 400 πτώματα.

Η οργάνωση που μετέβη στο σημείο λίγο μετά τις καταγγελίες του ρωσικού υπουργού εντόπισε εννέα πτώματα στους τάφους αυτούς και «στοιχεία για την εμπλοκή των δυνάμεων που είναι πιστές στο Κίεβο στον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων», μεταξύ αυτών και ένας κάτοικος της περιοχής.

Μετά την εκταφή των πτωμάτων φάνηκε ότι ο κάτοικος αυτός είχε τα χέρια δεμένα στην πλάτη όταν σκοτώθηκε, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία τον χαρακτήρισε «θύμα εξωδικαστικής εκτέλεσης» από τις ουκρανικές δυνάμεις που στρατοπεδεύουν στην περιοχή.

Ο άνδρας αυτός, ηλικίας 21 ετών, τάχθηκε υπέρ των αυτονομιστών ανταρτών όμως δεν συμμετείχε ποτέ σε μάχες, υπογράμμισε η Τερέσα Μάζουρ, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ουκρανία.

Το Κίεβο νωρίτερα είχε απορρίψει τις κατηγορίες σχετικά με την εμπλοκή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στους φόνους στο Νίζνια Κρίνκα χαρακτηρίζοντάς τις «πρόκληση».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συνοπτικές εκτελέσεις και ωμότητες διαπράττονται και από τις δύο πλευρές, τους φιλορώσους αυτονομιστές και τις δυνάμεις που είναι πιστές στο Κίεβο, όμως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η κλίμακα των παραβιάσεων αυτών», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.