Στο μεγαλύτερο «κυνήγι» υποβρυχίου από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει επιδοθεί το Πολεμικό Ναυτικό της Σουηδίας στη Βαλτική.

Δημοσιεύματα του σουηδικού Τύπου επιμένουν πως πιθανότατα το υποβρύχιο είναι ρωσικό και αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στη διάρκεια μυστικής αποστολής στην περιοχή, όμως η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη και καλεί τους Σουηδούς «να ρωτήσουν την Ολλανδία».

Η Χάγη διαψεύδει ότι το υποβρύχιο-φάντασμα της ανήκει και η έρευνα στα ανοιχτά στη Βαλτικής, λιγότερο από 50 χλμ από τη Στοκχόλμη, συνεχίζεται.

Ελικόπτερα, «αόρατα» σκάφη ναρκαλιευτικά σκάφη και περίπου 200 στρατιώτες αναζητούν τα ίχνη του υποβρυχίου στη μεγαλύτερη ανάλογη κινητοποίηση των σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου -όταν η Σουηδία «κυνηγούσε» σοβιετικά υποβρύχια στις ακτές της.

Το επεισόδιο σημειώνεται εν μέσω έντασης στις σχέσεις σκανδιναβικών κρατών και χωρών της Βαλτικής -στην πλειονότητά τους κράτη-μέλη της ΕΕ- με τη Ρωσία εξαιτίας της ανάμειξής της στην ουκρανική κρίση.

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για αρκετές παραβιάσεις χερσαίων, θαλάσσιων συνόρων και εναέριου χώρου στην περιοχή της Βαλτικής. Η Φινλανδία την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε το ρωσικό Ναυτικό ότι παρενόχλησε φιλανδικό ερευνητικό σκάφος σε διεθνή ύδατα.

Ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι το νέο περιστατικό ενδεχομένως «είναι παράγοντας που αλλάζει το παιχνίδι» στην περιοχή.

Πηγή στους κόλπους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Interfax, υποστήριξε, εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ότι το υποβρύχιο είναι ολλανδικό -αφότου είχε προηγηθεί επίσημη διάψευση από τη Μόσχα ότι υποβρύχιό της υπέστη τεχνική βλάβη στα ανοιχτά της Στοκχόλμης.

«Συνιστούμε [στις σουηδικές αρχές] να ζητήσουν πληροφορίες από τη διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων της Ολλανδίας» δήλωσε η μη κατονομαζόμενη πηγή, τη στιγμή που εικασίες σύμφωνα με τις οποίες το εν λόγω υποβρύχιο είναι ρωσικό δημοσιεύονται ευρέως στον σουηδικό Τύπο.

«Πρόκειται για ολλανδικό υποβρύχιο Bruinvis που εκτελούσε την περασμένη εβδομάδα γυμνάσια, περιλαμβανομένων αναδύσεων έκτακτης ανάγκης, πολύ κοντά στη Στοκχόλμη» υποστήριξε το ίδιο πρόσωπο.

Και προσέθεσε ότι το υποβρύχιο εισήλθε την Παρασκευή στο λιμάνι του Ταλίν, της πρωτεύουσας της Εσθονίας, και θα «συνεχίσει πιθανόν σήμερα [Δευτέρα] την πορεία του» για να επιστρέψει στην Ολλανδία.

Η Χάγη διέψευσε άμεσα τους ρωσικούς ισχυρισμούς διά της εκπροσώπου του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας Μάρνες Φίσερ.

«Συμμετείχαμε σε μία άσκηση με τη Σουηδία και πολλά πολεμικά σκάφη, αλλά τελείωσε την Τρίτη, την περασμένη εβδομάδα» δήλωσε η Φίσερ, διευκρινίζοντας πως το υποβρύχιο Bruinvis μετέβη στη συνέχεια στο Ταλίν, όπου βρισκόταν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η εκτεταμένη επιχείρηση στη Βαλτική ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες (τις οποίες χαρακτήρισε αξιόπιστες ο στρατός) για «ξένη υποβρύχια δραστηριότητα» στα ανοικτά της Στοκχόλμης και τη δημοσίευση φωτογραφίας ενός μυστηριώδους «ξένου σκάφους».

Επισήμως ο στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε ότι αναζητά υποβρύχιο, ούτε ότι πιθανώς πρόκειται για ρωσικό -ωστόσο τοπική εφημερίδα αποκάλυψε ότι η Σουηδία έχει καταγράψει σήμα κινδύνου στα ρωσικά από την περιοχή.