«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν «την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» σε συνομιλία που είχε το βράδυ της Πέμπτης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν επί μακρόν σε δείπνο και ως εκ τούτου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή δεν θα γίνει.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης οι δύο πρόεδροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν «επί μακρόν σε μια φιλικότατη και εγκάρδια ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια του δείπνου, που παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής Ασίας -Ευρώπης, στο Μιλάνο.

Η συζήτηση των δύο ηγετών αφορούσε όλο φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, καθώς, επίσης, και την παρούσα φάση του Κυπριακού με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με αφορμή την τουρκική οδηγία αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Πούτιν επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της.

Οι δύο ηγέτες, καταλήγει η δήλωση, συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και, αναλόγως των εξελίξεων, να διευθετηθούν επισκέψεις εκατέρωθεν.