Σε εξέλιξη βρίσκεται σύμφωνα με ενδείξεις και πληροφορίες, η απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να απεμπλακεί από την συζήτηση περί χρηματισμού βουλευτών, η οποία όπως εκτιμούν και πολλά κορυφαία στελέχη του, δεν ωφελεί την αξιωματική αντιπολίτευση.
Με βάση τις εκτιμήσεις στελεχών της Κουμουνδούρου, η άσκηση πίεσης προς τους βουλευτές εν όψει προεδρικής εκλογής, με τον τρόπο τουλάχιστον που εκδηλώθηκε, δια στόματος Π. Σκουρλέτη, όχι μόνο διαμορφώνουν ένα κλίμα έντασης που εύκολα μπορεί να εκτρέψει τη συζήτηση, αλλά και να έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
Μεταξύ αυτών και η αντίδραση αμφιταλαντευόμενων βουλευτών εν όψει προεδρικής εκλογής, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλοί δε, προβληματίζονται και για το γενικότερο κλίμα που δημιουργείται και τις επιπτώσεις του, όπως αυτές αντικατοπτρίζονται στο χρηματιστήριο και στην εκτόξευση του κόστους δανεισμού της χώρας.
Αλλο συναλλαγή, άλλο χρηματισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ και η απόπειρα αποφόρτισης του κλίματος θα φανεί εντός των ημερών και σε κάθε περίπτωση κατά την κατάθεση στελεχών του ενώπιον του εισαγγελέα, όπου και αναμένεται να διευκρινιστεί ότι αυτό στο οποίο αναφέρονται είναι μία πολιτική συναλλαγή και όχι ο χρηματισμός βουλευτών.
Μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης έγινε ήδη από την Τετάρτη, από τον Π. Σκουρλέτη, ο οποίος για το θέμα της απόπειρας χρηματισμού βουλευτών και την προεδρική εκλογή, είπε: «Κάθε βουλευτής όχι απλά δικαιούται, αλλά επιβάλλεται, με βάση τη συνείδησή του και την πολιτική συγκρότησή του, ελεύθερα να κάνει την επιλογή του. Νομίζω ότι κάθε βουλευτής από τους 300 πρέπει να σταθμίσει πρώτα και κύρια αν θα δώσει πράσινο φως στην κυβέρνηση Σαμαρά να συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στον κατήφορο. Αυτό είναι. Δικαίωμά του και θα κριθεί γι’ αυτό, όπως όλοι μας».
Κατόπιν αυτού, συμπλήρωσε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ Fm, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μιλήσει για αργυρώνητους βουλευτές.
«Αυτά τα λένε στελέχη από την κυβερνητική πλευρά, απ’ ό,τι έχω ακούσει. Μα, ποιος το είπε αυτό; Ακούσατε κανέναν να το πει από τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχει ειπωθεί ούτε έτσι ούτε αλλιώς. Εγώ άκουσα κυβερνητικούς βουλευτές να τα λένε αυτά», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Αν κάποιος επιλέξει να έχει την ευαισθησία να διαψεύσει τέτοιου είδους δημοσιεύματα, θα έπρεπε εδώ και ένα μήνα που έχει βγει το συγκεκριμένο δημοσίευμα –και δεν είναι το μόνο –να βγει και να το διαψεύσει. Η κυβέρνηση. Μάλλον δείχνει, όμως, ότι πρόκειται περί υποκριτικής στάσης με άλλη σκοπιμότητα, με την ένταση των δηλώσεων. Ότι θέλει να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να συγκαλύψει το καινούργιο φιάσκο στην υπόθεση του ΔΝΤ και στην αφήγηση περί αποχώρησης από το Μνημόνιο».