Ενίσχυση των εθνικιστικών σχηματισμών προοιωνίζονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις κάλπες στη Βοσνία, στις οποίες κρίνονται η προεδρία αλλά και το Κοινοβούλιο. Τα αρχικά αποτελέσματα για την προεδρία δείχνουν πιθανό το ενδεχόμενο να «συγκατοικήσουν» εθνικιστές υποψήφιοι από τις τρεις κοινότητες, με μεταξύ τους ασύμπτωτες θέσεις, και σε ανάλογη κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και τα αποτέλεσμα της βουλευτικής κάλπης.

Οι πρώτες καταμετρήσεις εμφανίζουν τον Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, τον Ντράγκαν Τσόβιτς και την Ζέλκα Τσβιγιάνοβιτς να προηγούνται για την «τριπλή» προεδρία από τις κοινότητες των Βόσνιων, των Κροατών και των Σέρβων αντίστοιχα.

Η τελική εικόνα πάντως μπορεί να ανατραπεί: Μόνο ο Ιζετμπέγκοβιτς εμφανίζεται να έχει προβάδισμα «ασφαλείας» στα πρώτα αποτελέσματα, ο Τσόβιτς προηγείται αλλά με μικρότερη διαφορά ενώ η Τσβιγιάνοβιτς είναι οριακά μπροστά έναντι του ανθυποψήφιού της στους Σέρβους.

Τα αποτελέσματα για την προεδρία, η καταμέτρηση των οποίων προχωρά γρηγορότερα, θεωρείται κατά κανόνα ανεμοδείκτης και της έκβασης του αποτελέσματος της βουλευτικής κάλπης.

Οι θέσεις των τριών που εμφανίζονται νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας να προηγούνται για την προεδρική τριάδα αποκλίνουν σημαντικά: Ο Ιζετμπέγκοβιτς (που ήδη βρίσκεται στην προεδρία) είναι υπέρ ενός κεντρικά ισχυρού ενιαίου κράτους, ο Τσόβιτς επιδιώκει ενισχυμένες αρμοδιότητες για τα όργανα των Κροατών ενώ η Τσβιγιάνοβιτς τάσσεται, όπως αναφέρει το Reuters, ακόμη και υπέρ της διάλυσης της ομοσπονδίας.