Για πρώτη φορά, ο Κιμ Γιόνγκ-ουν, ο 32χρονος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, είναι απών από την δημόσια θέα για περισσότερες από 38 ημέρες – κάτι που προκαλεί έντονη φημολογία για την πολιτική σταθερότητα ενός σταλινικού καθεστώτος διαβόητου για την αδιαφάνεια και την μυστικοπάθειά του.

Ξένοι αναλυτές πιθανολογούν, με βάση πολύ περιορισμένες εμπειρικές ενδείξεις, ότι η απουσία μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από ιατρικές αιτίες που ποικίλουν από ποδάγρα, διαβήτη, βαρύ κάπνισμα, τραυματισμούς στον αστράγαλο κατά την διάρκεια στρατιωτικής επιθεώρησης, και πιο πρόσφατα (σύμφωνα με την μαρτυρία ενός Γερμανού γιατρού που συναντήθηκε με τον Κιμ) σημαντικά προβλήματα στους ενδοκρινείς αδένες και στα εσωτερικά όργανα.

Μια πιο δραματική ερμηνεία είναι ότι ο Κιμ υπήρξε θύμα ενός πολιτικού πραξικοπήματος, και μαραζώνει σε κατ ‘οίκον περιορισμό, αφότου τον έριξαν από την εξουσία μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής γεροντοκρατίας θορυβημένα από τις εκκαθαρίσεις των πολιτικών αντιπάλων του που έκανε ο Κιμ – κυρίως από την εκτέλεση του θείου του Γιανγκ Σονγκ-τάεκ τον Δεκέμβριο του 2013.

Ανώτερα μέλη της ελίτ της Πιονγκγιάνγκ, μπορεί, επίσης, να έχουν δυσαρεστηθεί σφόδρα επειδή η επιδείνωση των διεθνών κυρώσεων έχει περιορίσει τα προνόμιά τους και την πολυτελή ζωή τους, σε μια χώρα όπου κόσμος πεθαίνει από την πείνα.
Αν και μια εσωτερική κατάρρευση του καθεστώτος δεν είναι αδύνατη – μπορεί να είναι και πιθανή – σε περίπτωση που ξεσπάσει «εμφύλιος» εντός της οικογένειας Κιμ, ένα πραξικόπημα από κάποιον εκτός αυτής της δυναστείας θεωρείται σχεδόν αδιανόητο.

Και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι, χωρίς καμία συγκεκριμένη απόδειξη, οι εικασίες πως μπορεί να υπήρξε ένα πραξικόπημα φαίνονται άστοχες. Ιδίως καθώς δεν παρατηρήθηκε καμία ασυνήθιστη κίνηση στρατού ή πολιτική αναταραχή.
Ο Κιμ μπορεί να είναι άρρωστος ή ακόμα και να έχει υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση. Αλλά είναι επίσης σχεδόν βέβαιο ότι παραμένει ακόμη ο ισχυρός άνδρας της Βόρειας Κορέας.
Παρά την συζήτηση περί πραξικοπημάτων και ανακατατάξεων στην ηγεσία, οι έμμεσες ενδείξεις λένε ότι ο Κιμ παραμένει στην εξουσία. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας υποστηρίζουν την άποψη ότι αναρρώνει από μία ασθένεια, και ότι η απόφασή του να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις είναι μάλλον μια προσπάθεια να διατηρήσει την εικόνα του άτρωτου ηγέτη που καλλιεργείται, όπως και η προσωπολατρία, από την δυναστεία των Κιμ.
Εμπειροι αναλυτές λένε μάλιστα ότι τα πρόσφατα διπλωματικά ανοίγματα (σσ μια ανεπίσημη προσφορά από τον Βορρά για την άμεση επανάληψη συνομιλιών υψηλού επιπέδου με την Νότια Κορέα) είναι μια έμμεση αλλά πειστική επιβεβαίωση ότι ο Κιμ εξακολουθεί να υπαγορεύει την εθνική πολιτική.