«Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της» επανέλαβε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) απαντώντας σε ερώτηση για τις «τουρκικές προκλήσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την επανένωση του νησιού, σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως κι όλοι οι φυσικοί πόροι του θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μια συνολικής διευθέτησης. Και πιστεύουμε ασφαλώς ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Τέλος, καλωσόρισε την παρουσία στην Κύπρο του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρτ Αιντα, υπογραμμίζοντας: «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία. Ενθαρρύνουμε τα μέρη να επιδείξουν την αναγκαία δέσμευση και θάρρος για να πετύχουν μία δίκαιη και διαρκή συνολική διευθέτηση. Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες για τη διευθέτηση μπορούν να προχωρήσουν με επιτυχία».

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Στέφαν Ντούζαριτς, απαντώντας σε ερώτηση, υποστήριξε ότι «όσο δύσκολο και αν είναι, το Κυπριακό πρέπει να λυθεί» και πρόσθεσε: «Ο κ. ‘Αιντα είπε πως συνεχίζει να συνομιλεί και με τις δύο πλευρές πάνω σε ιδέες για εξεύρεση λύσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη, όσο δύσκολο κι αν είναι, να φτάσουμε σε διευθέτηση. Πρόσθεσε ότι αισθάνεται ότι είναι σημαντικό όλοι να δράσουν υπεύθυνα και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στην επιστολή του προς τον γγ του ΟΗΕ, του ζητά να παρέμβει προς την τουρκική κυβέρνηση ώστε να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της για σεισμολογικές έρευνες με το πλοίο «Μπαρμπαρός».