Βαλς: Οι επιχειρήσεις θεμελιώδης όρος για την ανάκαμψη της Γαλλίας

«Η κυβέρνησή μου είναι υπέρ των επιχειρήσεων», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σε ομιλία του στο Σίτι του Λονδίνου, χαρακτηρίζοντας την υποστήριξη των επενδύσεων και των επιχειρήσεων «θεμελιώδη όρο» της ανάκαμψης της οικονομίας της Γαλλίας.

«Η κυβέρνησή μου είναι υπέρ των επιχειρήσεων», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σε ομιλία του στο Σίτι του Λονδίνου, χαρακτηρίζοντας την υποστήριξη των επενδύσεων και των επιχειρήσεων «θεμελιώδη όρο» της ανάκαμψης της οικονομίας της Γαλλίας.

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει «παρατεταμένο πρόβλημα στην ανάπτυξη» στη Γαλλία, ο Βαλς ζήτησε «να μην παραιτούμαστε» και κάλεσε τους βρετανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Γαλλία.

Αφού δήλωσε για μία ακόμη φορά «αγαπώ τις επιχειρήσεις», όπως το είχε κάνει στη Γαλλία και στη Γερμανία, ο Βαλς εξήγησε ότι ήθελε να το πει στα αγγλικά «με άλλον τρόπο γιατί είναι σημαντικό να το πω εδώ στο Σίτι: “η κυβέρνησή μου είναι υπέρ των επιχειρήσεων”».

«Και πρέπει να το λέω κάθε φορά γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Γαλλία θέλει να υποστηρίξει τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις», κάτι που αποτελεί «θεμελιώδη όρο για την ανάκαμψη της οικονομίας της», υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βαλς επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη φράση «η κυβέρνησή μου είναι υπέρ των επιχειρήσεων» στα γαλλικά.

Ο γάλλος πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες εκστρατεία εναντίον της δυσφήμησης της Γαλλίας, η οποία είναι σύμφωνα με τον ίδιο αδικαιολόγητη.

«Ενας γάλλος πρωθυπουργός στο Σίτι, είναι γεγονός. Ενας σοσιαλιστής γάλλος πρωθυπουργός στο Σίτι είναι επανάσταση!»
, αστειεύθηκε.

Ο Βαλς καταφέρθηκε εναντίον των «κοινοτοπιών», όπως τις χαρακτήρισε, που υπονομεύουν το όραμα της Γαλλίας στη Βρετανία.

«Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα, θέλω να το υπενθυμίσω κυρίως σε εκείνον τον βρετανό επιχειρηματία (τον Αντι Στριτ εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας John Lewis) ο οποίος (…) ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία τελείωσε. Εκτοτε ζήτησε συγγνώμη και τον ευχαριστώ για αυτό», σημείωσε ο γάλλος πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο και σκοπεύει να κατακτήσει την πρώτη θέση στην Ευρώπη.

Παράλληλα ο Βαλς προειδοποίησε ότι η Βρετανία και κυρίως το Σίτι «θα χάσουν πολλά, αν θελήσουν να γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη».

«Σας το λέω ήρεμα και ειλικρινά: η Γαλλία επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Βρετανία και κυρίως το Σίτι θα χάσουν πολλά, αν γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη. Το είπα σήμερα το πρωί στον πρωθυπουργό σας Ντέιβιντ Κάμερον, θα το πω σήμερα το απόγευμα στον Εντ Μίλιμπαντ», επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών.

Παρόλα αυτά ο Βαλς παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη «χρειάζεται μεταρρυθμίσεις» και ότι πρέπει κυρίως «να την απλοποιήσουμε», «να κάνουμε πιο ευέλικτη τη δράση της για να την φέρουμε πιο κοντά στους ανθρώπους, να καλύψουμε το κενό δημοκρατίας για το οποίο μιλάμε εδώ και δεκαετίες χωρίς ποτέ πραγματικά να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα».

Παράλληλα, ο Μανουέλ Βαλς χαρακτήρισε «αδύνατη» τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας κάτω από το 4,3% του ΑΕΠ για το 2015.

«Είμαι αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την ικανότητά μας να πείσουμε την Επιτροπή, όμως το θέμα είναι να γνωρίζουμε ποια πολιτική στήριξης στην ανάπτυξη, στην εργασία μπορούμε να έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Η Γαλλία κινδυνεύει να δει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της να απορρίπτεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς προβλέπει απόκλιση από τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

«Το να πάμε πιο μακριά [στη μείωση του ελλείμματος] είναι αδύνατο, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, όχι μόνο επειδή θα εξαφανιστεί ένα κοινωνικό μοντέλο, όχι επειδή οι Γάλλοι δεν θα το δέχονταν, αλλά απλώς επειδή είναι τεχνικά αδύνατο»
επισήμανε.

«Το να πάμε πιο μακριά δεν θα μας δώσει τα μέσα για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και θα εμπόδιζε κάθε πιθανότητα ανάκαμψης» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Βαλς, η επιλογή που έγινε για πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται, δεν λαμβάνει υπόψη της το πολύ χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης. Σήμερα οι πολιτικές λιτότητας δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk