Βαγγέλης Καζαντζής:Νέος δημιουργός σήμερα, σημαίνει να έχεις αρκετή υπομονή, επιμονή και μεράκι

Η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Βαγγέλης Καζαντζής συναντώνται στις 4 και 11 Οκτωβρίου στη μουσική σκηνή «Ρυθμός stage». Αφορμή για αυτή τη συνάντηση στάθηκε το τραγούδι «Αποθυμιά» σε στίχους του Γιώργου Γκώνια που συμπεριλαμβάνεται στην πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του τραγουδοποιού «Εξω απ΄ τα μέτρα» στον οποίο συμμετέχουν επίσης οι Γιάννης Χαρούλης, Γρηγόρης Κλιούμης, Μαρίνα Δακανάλη, Κωσταντής Πιστιόλης. Τη Φωτεινή Βελεσιώτου την γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τις ερμηνείες της στο τραγούδι «Μέλισσες» αλλά και το πρόσφατο «Διόδια».

Η Φωτεινή Βελεσιώτου και ο Βαγγέλης Καζαντζής συναντώνται στις 4 και 11 Οκτωβρίου στη μουσική σκηνή «Ρυθμός stage». Αφορμή για αυτή τη συνάντηση στάθηκε το τραγούδι «Αποθυμιά» σε στίχους του Γιώργου Γκώνια που συμπεριλαμβάνεται στην πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του τραγουδοποιού «Εξω απ΄ τα μέτρα» στον οποίο συμμετέχουν επίσης οι Γιάννης Χαρούλης, Γρηγόρης Κλιούμης, Μαρίνα Δακανάλη, Κωσταντής Πιστιόλης. Τη Φωτεινή Βελεσιώτου την γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τις ερμηνείες της στο τραγούδι «Μέλισσες» αλλά και το πρόσφατο «Διόδια».
Ο Βαγγέλης Καζαντζής πριν τρία χρόνια, μάς συστήθηκε με τον δίσκο «Της γης το μυστικό» σε στίχους Γιώργου Γκώνια και τις συμμετοχές των Ψαραντώνη, Απόστολου Ρίζου, Μαρίνας Δακανάλη. Το μουσικό τους πρόγραμμα περιέχει τραγούδια από τη προσωπική δισκογραφία των δυο και συνεχίζει σε μεγάλο μέρος του με διασκευές αγαπημένων κομματιών από την ελληνική δισκογραφία παντρεύοντας τον Νικόλα Άσιμο και τους Χειμερινούς κολυμβητές με παραδοσιακά ακούσματα και ρεμπέτικα αλλά και συναντώντας τους σύγχρονους τραγουδοποιούς όπως τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.
Ο Βαγγέλης Καζαντζής στη συνέντευξη που παραχώρησε στο vima.gr, μάς μιλά για τα παιδικά του χρόνια στο Κρίκελλο Ευρυτανίας και τη Λαμία, τα ροκ ακούσματά του αλλά και τα αρώματα της ανατολής και της παράδοσης.
– Τι σημαίνει να είσαι «νέος» δημιουργός;
«Νέος δημιουργός σήμερα, σημαίνει να έχεις αρκετή υπομονή, επιμονή και μεράκι γι’ αυτό που κάνεις, γιατί θέλει αρκετό χρόνο να βρεις ανταπόκριση από τον κόσμο, να βρεις βήμα και πάτημα για να συνεχίσεις αυτό που κάνεις. Οπότε ακόμη περισσότερο αν δεν έχεις και την οικονομική άνεση για κάτι τέτοιο, θέλει να ‘χεις σπίθα μέσα σου και αρκετή αγάπη για τα ΄΄δημιουργήματά΄΄ σου. Από την άλλη είναι ευλογία, γιατί έχεις ή πιστεύεις τουλάχιστον ότι έχεις κάτι τόσο δυνατό μέσα σου που σε γεμίζει και σου δίνει δύναμη και λόγο ύπαρξης, ώστε να συνεχίζεις να προχωράς δυνατός μέσα σ’ αυτή την παρανοϊκή κοινωνική πραγματικότητα που ζούμε ειδικά τα τελευταία χρόνια.»
– Ποια ήταν η αφορμή και η αιτία ώστε να ασχοληθείτε με τη μουσική;
«Με τη μουσική ασχολήθηκα από μικρός, αφού με πήγανε οι γονείς μου στη φιλαρμονική και στο ωδείο και πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι αυτό με ευχαριστούσε πραγματικά και με γέμιζε, σε αντίθεση με τις κλασικές αθλητικές δραστηριότητες που συνηθίζαμε να ασχολούμαστε από μικρά παιδιά. Πέρα από τα ωδεία και τις μουσικές σπουδές, θα έλεγα πως για μένα «εν αρχή» είναι…το ροκ, όπου μέσω αυτού έγινα αρχικά φανατικός ακροατής της μουσικής και κατά συνέπεια φανατικός κιθαρίστας θέλοντας να αναπαράγω αυτά που άκουγα, καθώς και να δημιουργήσω τις δικές μου μουσικές. Επίσης, μεγαλώνοντας κατάλαβα πως η δημιουργία της μουσικής είναι αναγκαία για μένα και λειτουργεί πάνω μου λυτρωτικά, αφού πηγάζει από την ανάγκη της εξωτερίκευσης διαφόρων συναισθημάτων από τον εσωτερικό μου κόσμο.»
– Από που κατάγεστε; Ποιές ήταν οι επιρροές σας;
«Κατάγομαι από το Κρίκελλο Ευρυτανίας και μεγάλωσα στη Λαμία, «επαρχιακά» ανέμελα κι ωραία, σε όμορφο και ζεστό οικογενειακό περιβάλλον και με μπόλικους φίλους να αλωνίζουμε στις γειτονιές του κέντρου καθώς και στο δασάκι γύρω από το κάστρο της πόλης στο οποίο συνηθίζαμε να φτιάχνουμε «καταφύγια». Όσον αφορά τη μουσική όπως είπα και προηγουμένως, ξεκίνησα με ροκ καταβολές. Μεγαλώνοντας, άρχισα να ανακαλύπτω και ν’ ακούω κι άλλες μουσικές, τις οποίες πλαισίωναν άλλα όργανα και άλλα ρυθμικά μοτίβα. Δεν θα έλεγα ότι επηρεάστηκα συγκεκριμένα από τη μουσική του τόπου μου, αλλά γενικότερα από «παραδοσιακές» μουσικές που συναντάμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, αλλά και μουσικές της Ανατολής, κυρίως της Τουρκίας.»

– Τι θα δούμε και θα ακούσουμε στις δύο μουσικές παραστάσεις σας;
«Θα με δείτε παρέα με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τους υπόλοιπους μουσικούς, τον Διονύση Μακρή στο μπάσο, τον Δημήτρη Μπρέντα στα πνευστά (κλαρίνο, γκάιντα, καβάλ) και τον Γιώργο Μαγαλιό στα τύμπανα και το νταούλι. Στο Ρυθμός stage θα παρουσιάσουμε τραγούδια από τους δύο δίσκους μου «Εξω απ’ τα μέτρα» και «Της γης το μυστικό», καθώς επίσης και τραγούδια από τη δισκογραφία της Φωτεινής. Επίσης, θα πούμε και αρκετά αγαπημένα τραγούδια καλλιτεχνών που εκτιμούμε, όπως οι Χειμερινοί κολυμβητές, οι Χαίνηδες, ο Νικόλας Άσιμος, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου κ.ά.»
– Η δουλειά σας έχει αρώματα ανατολής και παράδοσης. Ένα είδος που δεν θεωρείται και το πλέον εμπορικό… Γιατί το επιλέξατε;
«Ναι, χρησιμοποιώ τέτοια όργανα στα οποία με γοητεύει ο «αρχέγονος» χαρακτήρας του ήχου τους, ακόμη και της όψης τους. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να πειραματίζεται κανείς και να περιπλέκει σύγχρονα και ευρωπαϊκά ηχοχρώματα με «παραδοσιακά» και ανατολίτικα. Εμένα με εκφράζει απόλυτα αυτό το «μπλέξιμο» καθώς πιστεύω πως έχουνε ριζώσει μέσα μου στοιχεία από διάφορες μουσικές κουλτούρες. Παρατηρώ πως τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος αρχίζει να στρέφεται μουσικά προς τις «παραδοσιακές» και τις «λαϊκές» ρίζες του, δεν ξέρω αν είναι και τόσο αντιεμπορικό αυτό που κάνω. Εξαρτάται με το είδος μουσικής που θα το συγκρίνει κανείς, νομίζω βρίσκομαι κάπου στη μέση.»
Σήμερα, ιδίως στην Ελλάδα είναι εποχή όπου μπορεί να ανθήσει η τέχνη και δη η μουσική;

«Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε πολύ δύσκολους καιρούς, στους οποίους ο κόσμος απ’ τη στιγμή που δεν μπορεί να καλύψει οικονομικά τις πρώτες του ανάγκες, ακόμη πιο δύσκολα θα διαθέσει χρήματα για να ακούσει ζωντανά μουσική ή να αγοράσει κάποιο cd. Επίσης, είναι και για μας δύσκολο να καλύψουμε οικονομικά τους δίσκους που κάνουμε, αφού οι εταιρίες πια σπάνια χρηματοδοτούν δουλειές νέων καλλιτεχνών. Παρόλα αυτά, οι καιροί που διανύουμε δίνουν τροφή για προβληματισμό και για προβολή ιδεών και αξιών μέσα από την τέχνη γενικότερα (απλά πράγματα: ειρήνη, ελευθερία, πραγματική δημοκρατία και συλλογικότητα). Αρκετός κόσμος πιστεύω πως αρχίζει να διψάει και αναζητάει κάτι τέτοιο σιγά σιγά. Το τραγούδι μπορεί να συσπειρώσει κόσμο, να τον προβληματίσει, να τον κάνει να επαναστατήσει. Οφείλουμε να προστατέψουμε την τέχνη μας να την υπηρετούμε σοβαρά και μέσα απ’ αυτή, όμορφα να προσπαθούμε για ένα καλύτερο αύριο και ένα καλύτερο κόσμο…»

– Πώς γνωριστήκατε με τη Φωτεινή Βελεσιώτου;
«Με τη Φωτεινή γνωριστήκαμε μόλις πέρυσι το Σεπτέμβρη και νομίζω πως αυτή η γνωριμία θα αφήσει ανεξίτηλη την πινελιά της πάνω μου, όχι μουσικά μονό, κυρίως ανθρώπινα. Η Φωτεινή είναι πάνω απ’ όλα αυθεντικός και υπέροχος άνθρωπος και από εκεί πηγάζει η αυθεντικότητα που εισπράττει ο κόσμος. Η συνεργασία μου με τη Φωτεινή είναι δώρο για μένα και νιώθω πολύ ευγνώμων για αυτό και τυχερός. Η φωνή της είναι ρεμπέτικη, είναι ροκ, είναι αγαπησιάρικη, είναι τα πάντα!..για μένα είναι η καλύτερη γυναικεία φωνή στην Ελλάδα και αυτό που έχει ενδιαφέρον στη συνεργασία μας είναι ότι «μπαίνει» στο ύφος μας, ξεδιπλώνοντας όλες τις πτυχές της και όχι μόνο τη «ρεμπέτικη» της πλευρά.»

– Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια;
«Δισκογραφικά είναι ακόμη νωρίς για σχέδια, αυτό που σκέφτομαι έντονα όμως είναι να κάνω ένα δίσκο δουλεμένο και ενορχηστρωμένο με την υπάρχουσα μπάντα, αφού έχουμε δέσει σαν παρέα και σαν μουσικοί, ο οποίος να είναι στα μέτρα της, δηλαδή με τα όργανα που μπορούμε να χρησιμοποιούμε και στις ζωντανές εμφανίσεις μας. Όσον αφορά αυτές, η παράσταση που θα ξεκινήσουμε στην Αθήνα με τη Φωτεινή, πρόκειται να συνεχιστεί μες στο χειμώνα με πολύ όρεξη και αγάπη και να μεταφερθεί σε αρκετές μουσικές σκηνές της επαρχίας.»
INFO

Παίζουν:
Φωτεινή Βελεσιώτου: Φωνή
Βαγγέλης Καζαντζής: Φωνή, κιθάρα, σάζι
Δημήτρης Μπρέντας: Κλαρίνο, γκάιντα, καβάλ
Διονύσης Μακρής: Κοντραμπάσο, μπουζούκι
Γιώργος Μαγαλιός: Τύμπανα, Κρουστά
Είσοδος:12 € (με μπίρα ή κρασί , +3€ το ποτό),
Μπουκάλι κρασί 50€/2 άτομα,
Φιάλη ποτού κομπλέ 100€/4 άτομα.
Μουσική Σκηνή Rythmos Stage
Λεωφόρος Μαρίνου Αντύπα 38,
Ηλιούπολη 16345, Αθήνα
Τηλ: 210 975 0060
Ε-mail: info@rythmosstage.gr
Ώρα έναρξης: 22:30

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk