Την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να δημοπρατηθούν τρεις εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για το Κτηματολόγιο μελέτες, που αφορούν τη κτηματογράφηση στην Αθήνα, τον Βόλο και τη Λαμία- Λιβαδιά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ ΑΕ), Ηλίας Λιακόπουλος.

«Τα χρονικά πλαίσια ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου είναι ασφυκτικά. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι όσα εμπόδια και αν σηκωθούν, το 2020 η χώρα θα έχει Κτηματολόγιο. Το 2015 θα κτηματογραφείτε το σύνολο της χώρας» είπε ο κ. Λιακόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία της κτηματογράφησης έχει βελτιωθεί σημαντικά, με νέα χαρακτηριστικά, όπως η διαδικασία της προανάρτησης και η δυνατότητα μερικής περαίωσης της κτηματογράφησης, στις περιοχές όπου δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις, ενώ οι εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών, που οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις (διαγωνισμοί του 2008, διαγωνισμός 2011), κλείνουν.

Όσον αφορά την εξασφάλιση χρηματοδότησης, ο πρόεδρος της ΕΧΚΑ επισήμανε ότι έγιναν σημαντικά βήματα, καθώς «μπορέσαμε και βρήκαμε τα πρώτα 114 εκατ. ευρώ, που θα προέρχονται από το Πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης και από άλλα προγράμματα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να απορροφήσουν αυτόν τον καιρό τα χρήματα και η χώρα θα τα έχανε».

Πρόσθεσε, δε, ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την εξασφάλιση επιπλέον 110 εκατ. ευρώ, που είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης.

«Αυτό θα μας ανοίξει τους δρόμους και για τους δασικούς χάρτες, γιατί κτηματολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες θα είναι ανάπηρο» είπε ο κ. Λιακόπουλος, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι «ανοίγουν» και νέες συνεργασίες, όπως με τους συμβολαιογράφους για την ηλεκτρονική παραλαβή των συμβολαίων και αντίστοιχα με τους υποθηκοφύλακες και τους τοπογράφους.