Έγκριση του Κοινοβουλίου για συμμετοχή της βρετανικής αεροπορίας στις επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ θα ζητήσει ο Ντέιβιντ Κάμερον, δηλώνοντας από το βήμα του ΟΗΕ ότι το Λονδίνο «θα παίξει τον ρόλο του» στη μάχη κατά του ISIS.

Η δράση δεν θα αφορά τη Συρία, ενδεχόμενο για το οποίο θα γινόταν ξεχωριστή ψηφοφορία. Ο βρετανός πρωθυπουργός είχε ζήσει πέρυσι την πικρή εμπειρία της καταψήφισης πρότασης για στρατιωτική δράση εναντίον του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Κάμερον τόνισε ότι «η Βρετανία θα πρέπει τώρα να προχωρήσει σε μια νέα φάση δράσης».

«Ως εκ τούτου, συγκαλώ το βρετανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή για να εξασφαλιστεί η έγκριση και το Ηνωμένο Βασίλειο να λάβει μέρος στις διεθνείς αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ» συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε νωρίτερα και πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ότι θα πρέπει να δοθεί στο Ιράν η ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να συμβάλει σε μια λύση στο πρόβλημα της Συρίας.

«Οι ηγέτες του Ιράν θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η απειλή» του Ισλαμικού Κράτους είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.