Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων κύκλωμα που ενέχεται σε παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών. Για την συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν επτά άτομα (ανάμεσα τους ένας συμβολαιογράφος και μια δικηγόρος), τα οποία επιχείρησαν να δώσουν για παράνομη υιοθεσία ένα βρέφος, έναντι του χρηματικού ποσού των 10.000 ευρώ.

Από την έως τώρα έρευνα των αστυνομικών έχει προκύψει ότι οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε έντεκα τουλάχιστον παράνομες υιοθεσίες βρεφών, που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας την τελευταία επταετία.

Ειδικότερα την Τρίτη άντρες της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν τα επτά μέλη του κυκλώματος και συγκεκριμένα τέσσερις έλληνες (45χρονη, 49χρονος, 48χρονος συμβολαιογράφος και 49χρονη δικηγόρος), και τρεις αλλοδαπούς, υπήκοους Βουλγαρίας, (η 29χρονη, μητέρα του βρέφους, που θα δινόταν για παράνομη υιοθεσία και δύο ακόμη άνδρες, ηλικίας 45 και 33 ετών).

Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές του προηγουμένου Αυγούστου, δύο αστυνομικοί, προσποιούμενοι το άτεκνο ζευγάρι που επιθυμούσε να υιοθετήσει βρέφος, είχαν συνεχείς επαφές με δύο από τους συλληφθέντες έλληνες (45χρονη και 49χρονο), για τους οποίους υπήρχαν ενδείξεις ότι εμπλέκονται σε κύκλωμα παράνομης αγοραπωλησίας βρεφών, έχοντας το ρόλο του «διαμεσολαβητή».

Στις 20 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια συνάντησης, όπου συμμετείχε και ο 45χρονος αλλοδαπός, που φέρεται ως ο «αρχηγός» της εγκληματικής ομάδας, οι υποψήφιοι θετοί γονείς ενημερώθηκαν ότι την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου μπορούσαν να παραλάβουν ένα βρέφος λίγων ημερών, έναντι του χρηματικού ποσού των 10.000 ευρώ.

Μετά από προσυνεννόηση, το μεσημέρι της Τρίτης, στην πόλη των Τρικάλων, οι τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, (ο «αρχηγός», η μητέρα μαζί με αγοράκι 21 ημερών και ο 33χρονος) συναντήθηκαν με την 45χρονη ελληνίδα και το ζευγάρι των αστυνομικών που είχαν παρουσιαστεί ως υποψήφιοι θετοί γονείς.

Κατά τη συνάντηση η 45χρονη παρέλαβε από τους αστυνομικούς, ως προκαταβολή, το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής επενέβησαν οι αστυνομικοί και συνέλαβαν τα τέσσερα άτομα.

Επιπλέον, συνελήφθησαν η 49χρονη δικηγόρος, ο 48χρονος συμβολαιογράφος καθώς και ο 49χρονος έλληνας, οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία κατάρτισης των απαιτούμενων συμβολαιογραφικών και νομικών πράξεων, ενώ, όπως προέκυψε, είχαν συμμετάσχει και σε άλλες παράνομες υιοθεσίες που είχε πραγματοποιήσει το ίδιο κύκλωμα με την ίδια διαδικασία.

Κατά την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ο τρόπος δράσης τους. Πιο αναλυτικά προσέγγιζαν στη Βουλγαρία, κυρίως ανύπαντρες επίτοκες γυναίκες και τις έπειθαν, έναντι χρηματικής αμοιβής, να δώσουν τα τέκνα τους για υιοθεσία, ενώ στη συνέχεια φρόντιζαν να μεταφερθούν σε ελληνικά νοσοκομεία, για τον τοκετό.

Παράλληλα τα μέλη της οργάνωσης, που δρούσαν στην χώρα μας εντόπιζαν άτεκνα ζευγάρια, τα οποία εκδήλωναν ενδιαφέρον για υιοθεσία παιδιών και τα έπειθαν να καταβάλουν μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να γίνει υιοθεσία, ενώ παράλληλα αναλάμβαναν όλες τις διαδικασίες των υιοθεσιών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ομάδα, αμέσως μετά από την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από υποψηφία ζευγάρια, προέβαινε στην ανεύρεση βρέφους της επιλογής τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχοντας επίσης τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανεύρεσης 2 ή 3 βρεφών, προκειμένου να επιλέξει το ζευγάρι των υποψήφιων θετών γονέων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν συνολικά εννέα δηλώσεις και πράξεις συναίνεσης υιοθεσίας, το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, ένα αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού σε εταιρεία μεταφοράς χρημάτων, επτά κινητά τηλέφωνα και ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ σημειώνεται ότι μέχρι τώρα διακριβώθηκε ότι οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε έντεκα τουλάχιστον παράνομες υιοθεσίες βρεφών, που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας την τελευταία επταετία.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να εξακριβωθεί η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών, καθώς και η τυχόν συμμετοχή και άλλων ατόμων στην εγκληματική οργάνωση.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, που σχηματίσθηκε σε βάρος των συλληφθέντων, περιλαμβάνει τα αδικήματα της παράνομης υιοθεσίας και της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων.