Οι τουρκικές Αρχές άνοιξαν τελικώς τα σύνορα επιτρέποντας τη διέλευση εκατοντάδων Κούρδων της Συρίας που είχαν συγκεντρωθεί πίσω από τα συρματοπλέγματα ζητώντας να περάσουν στο τουρκικό έδαφος για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Συρία.

«Θα δεχτούμε τους αδελφούς μας που καταφεύγουν στην Ανατολία από τη Συρία ή οποιοδήποτε άλλος μέρος χωρίς καμία εθνοτική διάκριση» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του την Παρασκευή στο Αζερμπαϊτζάν, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet.

Την Πέμπτη, καθώς οι Κούρδοι συνέρρεαν κατά χιλιάδες στα σύνορα, ο Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στους Κούρδους, αλλά εντός των συριακών συνόρων.

Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί από το συρματόπλεγμα που υψώνεται κατά μήκος των συνόρων απέναντι από το τουρκικό χωριό Ντικμετάς, 20 χλμ. από την κουρδική συριακή πόλη Αΐν αλ-Αράμπ, γνωστή στα κουρδικά ως Κομπανί.

Συνολικά πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, έμπαιναν στην Τουρκία υπό το άγρυπνο βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας και των τηλεοπτικών καμερών, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το ενημερωτικό δίκτυο CNN-Turk.

Οι εκτοπισμένοι, οι οποίοι κουβαλούσαν στην πλάτη τα λίγα αντικείμενα που είχαν πάρει μαζί τους πολύ βιαστικά από τις εστίες τους, έδειχναν οι περισσότεροι σημάδια μεγάλης κόπωσης και μία γυναίκα λιποθύμησε μπαίνοντας στο τουρκικό έδαφος πριν δεχθεί τις φροντίδες ιατρικών ομάδων που έσπευσαν επιτόπου.

Οι Τούρκοι στρατιώτες καθώς και Κούρδοι της Τουρκίας που έχουν συγγενείς μεταξύ των εκτοπισμένων βοηθούσαν τους πρόσφυγες να διασχίσουν τα σύνορα, προσφέροντάς τους νερό και τροφή.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν κάνει το πρωί χρήση δακρυγόνων και υδραντλιών στο τουρκικό έδαφος για να διαλύσουν περίπου εκατό διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αρχική άρνηση των αρχών της Άγκυρας να υποδεχθούν τους πρόσφυγες.

Επί περισσότερες από 24 ώρες, η Τουρκία αρνήθηκε να υποδεχθεί τους εκτοπισμένους ο αριθμός των οποίων υπερέβαινε κατά διαστήματα τις 3.000, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο και οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι κατά μήκος του συρματοπλέγματος που χωρίζει τις δύο χώρες κοντά στο τουρκικό χωριό Ντικμετάς.

Οι εκτοπισμένοι αυτοί άρχισαν από την Πέμπτη να εγκαταλείπουν τον τομέα της κουρδικής συριακής πόλης Αΐν αλ-Άράμπ, γνωστής στα κουρδικά ως Κομπάνι, η οποία είναι περικυκλωμένη από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταλάβει 16 χωριά στα περίχωρα.

Μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία το PKK κάλεσε την Πέμπτη στα όπλα νεαρούς Κούρδους της Τουρκίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (IS).