Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι συναντήθηκε στο Παρίσι, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνομιλία».

«Είχα μια εποικοδομητική συνομιλία με τον υπουργό Λαβρόφ στην οποία -και οι δύο συμφωνήσαμε για την ανάγκη αυτή- αναφερθήκαμε στην πιθανότητα να συναντηθούμε κάποια στιγμή για να συζητήσουμε με εποικοδομητικό τρόπο κάποιες διαφορές και υπάρχοντα προβλήματα» εξήγησε ο Κέρι.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η επόμενη συζήτηση θα γίνει στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία ξεκινά την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου.

«Ήταν εποικοδομητική η συζήτηση, όμως δεν καταλήξαμε σε κάτι συγκεκριμένο. Δεν έγιναν προτάσεις ούτε ελήφθησαν αποφάσεις. Τίποτε πέραν της πεποίθησης ότι θα ήταν προτιμότερο να βρούμε έναν τρόπο να επιλύουμε κάποια προβλήματα» πρόσθεσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

H συνάντηση έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ΝΑΤΟϊκή άσκηση, με 13.000 στρατιώτες από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Η άσκηση ξεκίνησε κοντά στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων στα ανατολικά, ιδίως γύρω από την πόλη Ντονέτσκ, παρά την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι η άσκηση είχε προγραμματιστεί πριν ξεσπάσει η κρίση στην ανατολική Ουκρανία.