Εκατοντάδες μελέτες και δεκάδες θεωρίες συνοδεύουν το Στόουνχεντζ, το εντυπωσιακό όσο και μυστηριώδες μνημείο της Βρετανίας. Μετά από τέσσερα χρόνια ερευνών επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ ανακοίνωσαν ότι στο υπέδαφος της περιοχής που βρίσκεται το μνημείο υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 17 ανάλογες κατασκευές γεγονός που υποδεικνύει ότι το Στόουνχεντζ αποτελούσε μέρος ενός μεγάλου θρησκευτικού κέντρου.

Υπόγειος κόσμος

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματα τους στο Φεστιβάλ Επιστήμης που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Μπέρμιγχαμ. Με τη χρήση ραντάρ και άλλων ειδικών οργάνων οι ερευνητές κατάφεραν να χαρτογραφήσουν το υπέδαφος σε μια έκταση 13 τετραγωνικών χλμ πέριξ του Στόουνχεντζ. Ανακάλυψαν βωμούς, ταφικά μνημεία και κτιριακές εγκαταστάσεις που σύμφωνα με τους ερευνητές είχαν λατρευτικό και γενικότερα θρησκευτικό χαρακτήρα.

Η πιο ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι ένα ξύλινο κτίριο 30 μέτρων που οι ερευνητές υπολογίζουν ότι κατασκευάστηκε το 2.400 π.Χ και εκτιμούν ότι σε αυτό γίνονταν μακάβριες τελετές που περιελάμβαναν τον τεμαχισμό νεκρών. Οπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και ανοίγει ένα νέο κύκλο συζητήσεων για το Στόουνχεντζ.

Τρισδιάστατη απεικόνιση του ξύλινου κτιρίου που χρησιμοποιούνταν όπως πιστεύουν οι ερευνητές για τελετές