Τη συμφωνία Κιέβου με χώρες του ΝΑΤΟ για άμεση παροχή οπλισμού στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος τη Δευτέρα επισκέφθηκε τη Μαριούπολη.

«Επετεύχθη συμφωνία με χώρες του ΝΑΤΟ για την άμεση προμήθεια σύγχρονων όπλων, τα οποία θα μας βοηθήσουν να προστατευτούμε και να νικήσουμε» αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, επικαλούμενο ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Ανώτερος συνεργάτης του Ποροσένκο είχε δηλώσει την Κυριακή ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία συμφωνήθηκε η παροχή όπλων και στρατιωτικών συμβούλων στην Ουκρανία από πέντε χώρες-μέλη, αλλά τέσσερις από αυτές άμεσα αρνήθηκαν ότι μία τέτοια συμφωνία είχε επιτευχθεί.

Τη Δευτέρα, στο πρόγραμμα του ουκρανού προέδρου βρέθηκε η Μαριούπολη, την οποία είχαν βάλει στο στόχαστρό τους οι φιλορώσοι ένοπλοι κατά την πρόσφατη «αντεπίθεσή» τους που συνόδευσε την κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων.

Από την πόλη, ο Ποροσένκο ανέφερε ότι οι φιλορώσοι έχουν παραδώσει 1.200 αιχμαλώτους πολέμου.

Μέσω Twitter διεμήνυσε ότι η Μαριούπολη ανήκει στην Ουκρανία, «δεν θα την παραδώσουμε σε κανέναν».

Από την πλευρά του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υπογράμμισε ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία παραμένει εύθραυστη. «Γενικά η εκεχειρία τηρείται, αν και παραμένει ακόμη επισφαλής» επισήμανε ο πρεσβευτής της Ελβετίας στον ΟΑΣΕ, Τόμας Γκρέμινγκερ, μιλώντας στη Βιέννη.