• Αναζήτηση
 • Καταρρέει η εκεχειρία – Μια νεκρή στη Μαριούπολη, εκρήξεις στο Ντονέτσκ

  Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, καθώς μετά τα πυρά που δέχτηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις τη νύχτα στη Μαριούπολη, νέες εκρήξεις σημειώνονται και βόρεια του Ντονέτσκ.

  Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, καθώς μετά τα πυρά που δέχτηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις τη νύχτα στη Μαριούπολη, νέες εκρήξεις σημειώνονται και βόρεια του Ντονέτσκ.

  Στη Μαριούπολη μια γυναίκα σκοτώθηκε από πυρά στη διάρκεια της νύχτας, το πρώτο θύμα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός.

  Επιπλέον, αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το πρωί της Κυριακής ακούγονταν παρατεταμένες εκρήξεις σε περιοχή στα βόρεια του Ντονέτσκ, ενώ πυκνοί καπνοί καλύπτουν το ουρανό.

  Οι εκρήξεις προέρχονταν από μια τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, αν και η πόλη βρίσκεται στα χέρια των αυτονομιστών ανταρτών.

  Πηγές των αυτονομιστών είπαν ότι το αεροδρόμιο έχει αδειάσει και η σύγκρουση επικεντρώνεται σε κοντινό στρατόπεδο.

  «Ακούστε τον ήχο της εκεχειρίας» είπε ειρωνικά ένας από τους αντάρτες. «Εκεί πέρα γίνεται κανονική μάχη» πρόσθεσε.

  Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ουκρανικές δυνάμεις δέχτηκαν πυρά πυροβολικού κοντά στο λιμάνι της Μαριούπολης. Ήταν η πρώτη σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από το απόγευμα της Παρασκευής.

  Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα.

  Νωρίς το πρωί, η κατάσταση στη Μαριούπολη ήταν ξανά ήσυχη όμως στην ανατολική είσοδο της πόλης, κοντά στο φυλάκιο ελέγχου του ουκρανικού στρατού, ήταν εμφανή τα σημάδια από τη νυχτερινή μάχη.

  Ένα φορτηγό, σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου καιγόταν ακόμη, ενώ πολλά κτίρια είχαν υποστεί ζημιές. Κάτοικος της περιοχής είπε ότι καταστράφηκε επίσης ένα βενζινάδικο και υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί έκρηξη από τα καύσιμα των δεξαμενών του.

  Την τελευταία εβδομάδα στη Μαριούπολη είχαν σημειωθεί σφοδρές μάχες μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

  Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters, μία βιομηχανική εγκατάσταση, ένα φορτηγό και ένα βενζινάδικο εντός των ορίων της πόλης τυλίχτηκαν στις φλόγες.

  Ο δημοσιογράφος είδε επίσης φορτηγά να σπεύδουν προς τα ανατολικά προάστια μεταφέροντας εθελοντές φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες. Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

  Μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία αλλά πολλοί κάτοικοι και μαχητές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στο Ντονέτσκ το άλλο βασικό σημείο σύγκρουσης είχαν εκφράσει αμφιβολίες ότι η εκεχειρία μπορεί να διαρκέσει.

  Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία τηρείται σε γενικές γραμμές, αλλά είπαν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα ώστε αυτή να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια.

  Πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούσαν να απωθήσουν μεγάλη επίθεση των ανταρτών με στόχο τη Μαριούπολη, που είναι ένα βασικό λιμάνι για τις εξαγωγές χάλυβα της Ουκρανίας.

  Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός είχαν καταγγείλει ουκρανοί και στη βιομηχανική πόλη του Ντονέτσκ, όπου υπήρξαν σποραδικά πυρά κοντά στο αεροδρόμιο, το οποίο παραμένει στα χέρια της ουκρανικής κυβέρνησης.

  «Η κατάπαυση του πυρός ισχύει αλλά ξέρουμε ότι (η ουκρανική πλευρά) τη χρησιμοποιεί για να φέρει εδώ περισσότερες δυνάμεις και πυρομαχικά και στη συνέχεια, να μας χτυπήσει με ισχυρές δυνάμεις» είπε διοικητής των ανταρτών στο Ντονέτσκ.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk