Η Τριερβελέρ και το νέο σκάνδαλο Σαρκοζί χαρίζουν «πολιτικό έδαφος» στη Λεπέν

Πρώτα, ήταν η ρεβάνς της απατημένης Βαλερί Τριερβελέρ που φιλοτέχνησε με ελάχιστα κολακευτικό τρόπο το πορτρέτο του Ολάντ. Μετά, η βουτιά της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου σε σημεία που ορισμένοι χαρακτηρίζουν ακόμη και απαγορευτικά για διακυβέρνηση. Τώρα, ο μόνος ισχυρός της κεντροδεξιάς, ο Σαρκοζί, μπλέκεται θολά στο κάδρο της υπόθεσης Air Cocaine.

Πρώτα, ήταν η ρεβάνς της απατημένης Βαλερί Τριερβελέρ που φιλοτέχνησε με ελάχιστα κολακευτικό τρόπο το πορτρέτο του Ολάντ. Μετά, η βουτιά της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου σε σημεία που ορισμένοι χαρακτηρίζουν ακόμη και απαγορευτικά για διακυβέρνηση. Τώρα, ο μόνος ισχυρός της κεντροδεξιάς, ο Σαρκοζί, μπλέκεται θολά στο κάδρο της υπόθεσης Air Cocaine.

Κάπου όμως η Μαρίν Λεπέν έχει σταματήσει να διαβάζει τις εφημερίδες και γελάει: Χωρίς να κάνει τίποτε, ο αέρας στο Παρίσι φουσκώνει τα πανιά της.

Το απόγευμα της Πέμπτης, η Monde δημοσίευσε πληροφορίες της σύμφωνα με τις οποίες το όνομα του τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται στο περιθώριο της δικογραφίας γύρω από την υπόθεση «Air Cocaine».

Η υπόθεση αφορά αρχικά τον Στεφάν Κουρμπί, επιχειρηματία που κατηγορείται για εμπόριο ναρκωτικών. Το πρόβλημα για τον Σαρκοζί, που δεν του είναι καθόλου ξένα τα σκάνδαλα, είναι ότι στην εταιρεία του Κουρμπί, τη Lov Group, είχαν τιμολογηθεί τρία ταξίδια του τέως προέδρου με ιδιωτικό τζετ στο εξωτερικό.

Ο Σαρκοζί, που βγάζει τα προς το ζην με διαλέξεις στο εξωτερικό, εμπλέκεται στο περιθώριο της υπόθεσης και, φυσικά, όχι στη διακίνηση ναρκωτικών. Όμως η σκιά της εμπλοκής του φτάνει για να πέσει βαριά στις όποιες φιλοδοξίες του να ανέβει ξανά στο κεντροδεξιό UMP.

Το διχασμένο και UMP είναι η αχίλλειος πτέρνα του γαλλικού πολιτικού συστήματος. Η εκλογική δυναμική του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν ήταν τα τελευταία χρόνια σταθερά αυξανόμενη, αλλά η δυστυχία της κεντροδεξιάς ήταν ένα από τους -αρκετούς- παράγοντες που την ευνοούν τώρα.

Ο άλλος είναι η φθορά του προέδρου Ολάντ, η οποία έχει φτάσει στο απόγειό της τις τελευταίες ημέρες.

«Ισχύς μου, η αδυναμία των άλλων»

Η ρητορική της Λεπέν, που ελίσσεται μεταξύ ανοικτά αντιμεταναστευτικής ρητορικής και «πολιτικά ορθής» επίκλησης στις παραδοσιακές αξίες, στόχευε πάντα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του γαλλικού σώματος ψηφοφόρων που κοιτούσαν προς το UMP.

Όπως λοιπόν είναι ο κανόνας και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την άνοδο ομάδων ακροδεξιού «χρώματος», η αποδυνάμωση του UMP έθρεψε το Εθνικό Μέτωπο.

Το κόμμα της κεντροδεξιάς βρίσκεται ακόμη σε φάση ηγετικής κρίσης. Με τους βαρόνους του κόμματος να μην δείχνουν να καταφέρνουν να συσπειρώσουν τη βάση, μόνο ο Νικολά Σαρκοζί -με την αίγλη της εμπειρίας στην προεδρία- έχει κάποιες ελπίδες για ανασυγκρότηση του στρατοπέδου.

Αντιστοίχως, κάθε πλήγμα σε αυτόν καταλήγει να αφήνει το έδαφος ελεύθερο για τη Λεπέν. Σίγουρα, η δυναμική της έχει ανώτατο όριο, αλλά πολλοί στο Παρίσι θα προτιμούσαν να μην χρειαστεί να το διαπιστώσουν -η πρόσφατη επικράτησή της στις ευρωεκλογές, έστω και αναμενόμενη, προκάλεσε σοκ.

Στην άλλη πλευρά, το θερμότερο μέτωπο του γαλλικού προεδρικού μεγάρου, η βουτιά της δημοτικότητας του Ολάντ είναι το πιο ορατό σύμπτωμα της κρίσης.

Το 13% της αποδοχής του είναι κάτι παραπάνω από το χαμηλότερο ποσοστό που έχει υποστεί ποτέ γάλλος πρόεδρος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πολέμο. Είναι, στη μέση της πρώτης θητείας του, υπαρξιακών διαστάσεων κρίσιμο για μία κυβέρνηση που δεν έχει καταφέρει να ρίξει το ποσοστό ανεργίας ή να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Και κάπου εκεί έρχονται οι… φαφούτηδες: Με φόντο όλα αυτά, η πληγωμένη Βαλερί έγραψε, μεταξύ όλων των άλλων, πως ο Ολάντ κοιτάζει αφ’ υψηλού τους φτωχούς που χαρακτήρισε «φαφούτηδες».

Στέκει ή όχι, και στέκει ή όχι η αναφορά για το υποτιθέμενο sms του γάλλου προέδρου πως «καταστράφηκε», η ζημιά αρκεί ώστε να μην χρειαστεί καν από μόνη της να το ενσωματώσει η Λεπέν στο οπλοστάσιο των αναφορών.

Έπρεπε δημοσιογράφοι να της ζητήσουν σχόλιο για τους φαφούτηδες, ώστε να περιοριστεί να το χαρακτηρίσει ως «απορριπτέο». Το ίδιο έκανε και για το βιβλίο της Τριερβελέρ συνολικά, το οποίο επέκρινε διακριτικά ως επιβλαβές για το «ανώτερο συμφέρον της διατήρησης του κύρους της γαλλικής προεδρίας». Αυτές τις ημέρες, η Λεπέν δεν χρειάζεται υψηλούς τόνους για να συντηρήσει το ρεύμα της: Οι περιστάσεις την ευνοούν.

Δημοσκόπηση – έκπληξη στη Γαλλία: η Λεπέν θα κέρδιζε τις εκλογές στον πρώτο γύρο

Η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών εάν διεξάγονταν σήμερα, είτε είχε απέναντι της τον νυν πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, είτε κάποιον άλλον υποψήφιο της δεξιάς, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύεται στην Figaro.

Στον δεύτερο γύρο, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου θα μπορούσε επίσης να κερδίσει εάν αντίπαλός της ήταν ο Ολάντ, ο οποίος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αντιδημοτικότητας στη Γαλλία.

Αντιθέτως, θα έχανε εάν έβρισκε απέναντί της κάποιον υποψήφιο της δεξιάς, είτε αυτός ήταν ο τέως πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είτε ένας από τους πρώην πρωθυπουργούς Φρανσουά Φιγιόν ή Αλέν Ζιπέ.

Στο ερώτημα «Εάν ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών (του 2017) διεξαγόταν την επόμενη εβδομάδα, ποιον από τους παρακάτω υποψηφίους θα ψηφίζατε;» το 30% επέλεξε τη Μαρίν Λεπέν και το 24% τον Αλέν Ζιπέ του UMP.

Ο Ολάντ συγκέντρωσε μόνο 16%, γεγονός που σημαίνει ότι θα αποκλειόταν από τον πρώτο γύρο.

Εάν υποψήφιος της δεξιάς ήταν ο Σαρκοζί, η Λεπέν θα διατηρούσε και πάλι το προβάδισμα αλλά με μικρότερη διαφορά, αφού θα συγκέντρωνε ποσοστό 28% έναντι 25% για τον πρώην πρόεδρο.

Ο Ολάντ και σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνει το 16% και αποκλείεται από τη συνέχεια.

Μόνο στην περίπτωση που το UMP κατέβαζε υποψήφιο τον Φιγιόν ο Ολάντ θα είχε κάποιες ελπίδες, αφού οι δυο τους θα έδιναν μάχη στήθος με στήθος για να περάσουν στον δεύτερο γύρο: συγκεντρώνουν και οι δύο 17%, πολύ μακριά όμως από τη Λεπέν που θα την ψήφιζε το 32% των Γάλλων.

Στον δεύτερο γύρο, εφόσον περνούσε ο Ολάντ, θα έχανε όποιον και αν έβρισκε απέναντι του. Θα τον κέρδιζαν και οι τρεις υποψήφιοι της δεξιάς: ο Φιγιόν με 62% έναντι 38% του Ολάντ, ο Ζιπέ με ποσοστό 66% έναντι 34% και ο Σαρκοζί με 61% έναντι 39%.

Ηττημένος θα έβγαινε και από μια αναμέτρηση με την Λεπέν, με ποσοστό 54% για την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου έναντι 46% για τον σοσιαλιστή πρόεδρο.

Η Λεπέν δεν θα είχε καμία τύχη αν βρισκόταν αντιμέτωπη στον δεύτερο γύρο με κάποιον από τους υποψηφίους του UMP. Σε αυτήν την περίπτωση ο Φιγιόν θα αναδεικνυόταν πρόεδρος με ποσοστό 57%, ο Ζιπέ με 64% και ο Σαρκοζί με 60%.

Ο Ζιπέ και ο Φιγιόν έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές του 2017 όμως ο Σαρκοζί ακόμη δεν έχει διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις του.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk