Για μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι ετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση, που τηρεί χαμηλούς τόνους ξέροντας ότι η μεγάλη μάχη είναι τον προσεχή Οκτώβριο. «Η διαπραγμάτευση είναι διαρκής» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» με τον Αντώνη Σαμαρά και έχει σε ασφυκτικό έλεγχο τους υπουργούς που θα μεταβούν στη γαλλική πρωτεύουσα και θα λάβουν μέρος στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν το απόγευμα της Τρίτης στην έδρα του ΟΟΣΑ. H ελληνική πλευρά δίνει μεγάλη σημασία, για συμβολικούς και πολιτικούς λόγους, στη συζήτηση που θα γίνει στο Παρίσι, διότι, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «είναι η αφετηρία ενός νέου πλαισίου διαβουλεύσεων επί του ελληνικού προγράμματος με άλλους όρους, πιο συμβατούς».
Ο βασικός στόχος της ελληνικής αποστολής, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι να αποδειχθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο Παρίσι ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, έχουν ως ύψιστη επιδίωξή τους να υποχωρήσει ο έως σήμερα ασφυκτικός εναγκαλισμός της τρόικας, να υιοθετηθούν αναπτυξιακά μέτρα και να δοθούν κάποιες ανάσες στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Παράλληλα είναι δεδομένη η «κόκκινη γραμμή» στο ενδεχόμενο νέου χρηματοδοτικού πακέτου που σημαίνει αυτόματα και νέο Μνημόνιο, ενώ βασικό αιτούμενο των Αθηνών είναι η άμεση έναρξη της συζήτησης για το χρέος και η έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Στρατηγική πειθούς
Οι δεδομένες δημοσιονομικές επιτυχίες, η προώθηση μεγάλου μέρους των μεταρρυθμίσεων (για τήρηση 80% του πλάνου των προαπαιτουμένων μιλάει η κυβέρνηση) και η θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι συνήθως δύσπιστες διεθνείς αγορές για την ελληνική οικονομία αποτελούν το ισοσκελές τρίγωνο επάνω στο οποίο οικοδομήθηκε η στρατηγική εν όψει της συνάντησης.
Η ελληνική πλευρά δεν πάει με διάθεση σύγκρουσης αλλά με στρατηγική πειθούς επί της προόδου που έχει επιτευχθεί ώστε να επέλθει συμβιβασμός και να αναγνωριστεί η ανάγκη για τροποποίηση του μνημονιακού πλαισίου, ένα αίτημα που ενισχύεται από τα στοιχεία και δεν αποτελεί απλά πολιτικό ζητούμενο.
Ο Πρωθυπουργός έχει αναλάβει δράση εδώ και πάρα πολύ καιρό με συναντήσεις που κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ο νέος επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ, που θεωρήθηκε και «απεσταλμένος» της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, που εκτός απροόπτου θα είναι ο νέος επίτροπος Οικονομικών, και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.
Ο Πρωθυπουργός επενδύει πολλά και στη χθεσινή συνάντηση που είχε, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ το επόμενο διάστημα θα εντείνει τις επαφές με βασικούς παίκτες στην ευρωπαϊκή σκακιέρα.
Επί της ουσίας, όπως παραδέχεται σε συνομιλητές του και ο κ. Χαρδούβελης, η ελληνική πλευρά θα δοκιμάσει («τεστάρει» λένε συγκεκριμένα) τις αντιδράσεις της τρόικας στις ελληνικές διεκδικήσεις, τις οποίες πολλοί αμφιβάλλουν –μεταξύ αυτών και οι πιστωτές –αν αντέχει η οικονομία.
Οι φοροελαφρύνσεις
Μεταξύ των βασικών επιδιώξεων της κυβερνητικής αποστολής είναι η υιοθέτηση κάποιων φοροελαφρύνσεων με επίκεντρο τη μείωση σε πρώτη φάση κατά 50% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η αποτροπή αλλαγών σε Ασφαλιστικό και εργασιακά, η αύξηση των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και σε περισσότερες από 100 δόσεις, η μείωση του ΦΠΑ, π.χ. στην οικοδομή, κ.τ.λ.
Η κυβέρνηση θα δώσει σκληρή μάχη και για τα «κόκκινα δάνεια» και ειδικά για να παραταθεί η μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενεστέρων στρωμάτων και όσων βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία, ενώ θα γίνει και εκτενής συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές που προωθούνται. Υπάρχει η εκτίμηση στην κυβέρνηση ότι ίσως το μεγάλο review του Σεπτεμβρίου καθυστερήσει διότι η τρόικα αναμένει τα stress tests των ελληνικών τραπεζών. Και όπως λέγεται, οι πιστωτές έχουν κίνητρο να το καθυστερήσουν, αν και η ελληνική πλευρά πιέζει να μη ληφθούν υπόψη, όπως έχει θέσει και ο Πρωθυπουργός στους συνομιλητές του εσχάτως.
Το ίδιο θέμα συζήτησε με τον κ. Κερέ και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται σε ένα συνεχές stress test, ιδίως μόλις έκαναν τα πρώτα βήματα επανόδου στις αγορές.
Η ελληνική αποστολή, που αποτελείται, εκτός από τον υπουργό Οικονομίας, από τον Χρήστο Σταϊκούρα, τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, τους πρωθυπουργικούς συμβούλους Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου και τα στελέχη του ΠαΣοΚ Χρήστο Πρωτόπαπα και Κυριάκο Πιερακάκη, προετοιμάζεται για επίπονες συζητήσεις, με το δημοσιονομικό κενό –2 δισ. ευρώ λέει η τρόικα και 1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση –να είναι στο επίκεντρο.

Ευρωπαϊκό μέτωπο
Το Παρίσι για τον κ. Βενιζέλο αποτελεί περισσότερο ένα πολιτικό στοίχημα παρά ένα τεχνοκρατικό παζάρι για την εξειδίκευση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πιστεύει ότι χρειάζεται αλλαγή σκηνικού για να πλησιάσει η κυβέρνηση στο τέλος της θητείας της. Το σημαντικό, κατά την άποψή του, είναι να καταλάβουν οι εταίροι τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα έπειτα από τέσσερα χρόνια μνημονίων, να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί και να καθοριστούν οι νέες προτεραιότητες της χώρας.
Αναγνωρίζει ωστόσο ότι η μετάβαση στη νέα φάση δεν είναι εύκολη στο σημερινό πολιτικό και οικονομικό ευρωπαϊκό περιβάλλον και πως πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος να επηρεαστεί η Ελλάδα από εξελίξεις που δεν σχετίζονται με αυτήν. «Είναι σημαντικό να φανούν αποτελέσματα» τονίζει στους συνομιλητές του.
Η διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας στην Ελλάδα και η προοπτική πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Μοσκοβισί. Η ελληνική κυβέρνηση αλλά ιδίως ο αντιπρόεδρός της βλέπει πολύ θετικά την τοποθέτηση ενός σοσιαλιστή και μάλιστα Γάλλου στη θέση του επιτρόπου που θα είναι αρμόδιος για τα οικονομικά.
Δεν πρόκειται για μια έκφραση σοσιαλιστικής αλληλεγγύης από τον κ. Βενιζέλο αλλά για την παραδοχή ότι η επιτυχία της Ελλάδας θα έχει θετικό αντίκρισμα για τη Γαλλία και για την Ιταλία, υπό την έννοια ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ανατρέψει μόνη της την πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας και του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης αν δεν αλλάξει η συνολική αντίληψη στην Ευρώπη.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να κάνει τα τελευταία βήματα προς την έξοδο από την κρίση χωρίς περαιτέρω μέτρα λιτότητας»
επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ