Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο και τον ουκρανό ομόλογό του πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο οι κύριες διαφορές παραμένουν, τόνισε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, οικοδεσπότης της συνάντησης.

Μετά από έξι ώρες διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή των προέδρων της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, καθώς και Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο Ποροσένκο και ο Πούτιν πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Τρίτης κατ’ ιδίαν συνάντηση. Η συνάντησή των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε περί τις 23:30 το βράδυ της Τρίτης (ωρα Ελλάδος), όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Κρεμλίνου.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε μετά την σύνοδο στο Μινσκ ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν να γίνει «υπέρβαση» στις συνομιλίες.

«Και μόνο το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση σήμερα είναι σίγουρα επιτυχία» είπε.

«Οι συνομιλίες ήταν δύσκολες. Οι θέσεις των δύο πλευρών διαφέρουν, μερικές φορές σε βασικά σημεία. Όλοι συμφωνήσαμε ότι υπάρχει ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης και απελευθέρωσης των ομήρων» τόνισε.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον είπε ότι κάλεσε να υπάρξει εκεχειρία, έλεγχοι στα σύνορα και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία.

Η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας, είπε πως η ίδια επέμεινε στην ανάγκη να κηρυχθεί εκεχειρία στην Ουκρανία, να ελεγχθούν με αποτελεσματικό τρόπο τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς με τρόπο που να συμμορφώνεται πλήρως προς το διεθνές δίκαιο, και να αρχίσει μια πολιτική διαδικασία ώστε να διευθετηθούν οι εσωτερικές διαφορές των Ουκρανών.

«Ήταν θερμές αλλά και θετικές. Υπήρχε μια αίσθηση πως ο καθένας (από τους συμμετέχοντες) είχε την ευθύνη να κάνει το καλύτερο που μπορεί για να επιλυθεί» η κρίση, δήλωσε η Άστον στους δημοσιογράφους.

Η συνάντηση στο Μινσκ πραγματοποιήθηκε την ώρα που το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι στέλνει στρατιώτες και εξοπλισμό στην ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο συνέλαβε 10 ρώσους αλεξιπτωτιστές σε ουκρανικό έδαφος και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό και βίντεο. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι ρώσοι αλεξιπτωτιστές πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα, ωστόσο το Κίεβο δεν δέχεται αυτήν την εξήγηση.

Προσερχόμενος στη σύσκεψη ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω περαιτέρω κλιμάκωσης της χρήσης βίας ή χωρίς την έναρξη διπλωματικού διαλόγου με τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο τόνισε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να τερματιστεί η αιματοχυσία και να ξεκινήσει η διαδικασία για έναν πολιτικό συμβιβασμό. Σημείωσε, δε, ότι το μόνο αποτελεσματικό μέσο για την σταθεροποίηση στην περιοχή είναι η θεσμοθέτηση αυστηρών ελέγχων στα σύνορα.

Ειδικότερα, ο ουκρανός πρόεδρος επισήμανε ότι βασικά βήματα για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία είναι ο τερματισμός της παροχής εξοπλισμού στους αντάρτες, η παροχή άδειας εισόδου στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και η απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου.

Ο Πέτρο Ποροσένκο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στο τέλος της εβδομάδας για να συναντηθεί με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγο πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ο Ποροσένκο θα συναντηθεί το πρωί του Σαββάτου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνόδου των 28 ηγετών της ΕΕ, η οποία είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).