Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τάχθηκε κατά της ενδεχόμενης σύστασης ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Ιράκ, καθώς κάτι τέτοιο, όπως δήλωσε, θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τη χώρα.
Οι Κούρδοι εκμεταλλεύτηκαν το σεκταριστικό χάος στο Ιράκ προκειμένου να επεκτείνουν τα αυτόνομα εδάφη τους και να συμπεριλάβουν το Κιρκούκ. Πρόκειται για μια περιοχή πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, χάρη στην οποία το όνειρο της σύστασης ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Οι Κούρδοι είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στον κόσμο η οποία δεν έχει δικό της κράτος, ενώ λίγο παραπάνω από τους μισούς κατοικούν στην Τουρκία.
«Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή και πιθανώς να προκληθούν νέες εντάσεις ακόμα και στα κράτη που συνορεύουν με το Ιράκ. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η ενότητα του ιρακινού κράτους πρέπει να διατηρηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild».
Ο Σταϊνμάγερ πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος πως το Ιράκ μπορεί να αναχαιτίσει την προέλαση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους μόνο εφόσον οι πολιτικοί στη Βαγδάτη και στην πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, Ερμπίλ, κινητοποιήσουν όλες τις δυνάμεις τους και λάβουν υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.
«Ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης στη Βαγδάτη με επικεφαλής το νέο πρωθυπουργό Χάινταρ αλ Αμπάντι, που να εκπροσωπεί όλες τις περιοχές και τις θρησκείες, αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία για την ενότητα του Ιράκ», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ μετά τη συνάντηση που είχε με το νέο πρωθυπουργό στην ιρακινή πρωτεύουσα το Σάββατο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιτρέψει στις κυβερνήσεις των επιμέρους κρατών της να παρέχουν όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους του Ιράκ, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τη συγκατάθεση των αρχών της Βαγδάτης. Η Ουάσιγκτον ήδη προμηθεύει τους Κούρδους με όπλα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να εξοπλίσει και η Γερμανία τους Κούρδους, ο Σταϊνμάγερ απάντησε: «Δεν αποκλείουμε τίποτα. Εξετάζουμε οτιδήποτε είναι δυνατό και κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όσο το δυνατόν ταχύτερα».
Ο Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, επανέλαβε την έκκλησή του για όπλα: «Ακόμη προσμένουμε αποτελεσματικότερα όπλα όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας».