Ένας Ιρακινός διπλωμάτης με έδρα τη Βρετανία απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι θετική στο ενδεχόμενο να υποδεχτεί στα εδάφη της όσους Γεζίντι εγκαταλείψουν το Ιράκ, υπό την απειλή των τζιχαντιστών, κι αναζητήσουν καταφύγιο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.
Ο Μπριν Ταχσίν, γιος του πρίγκιπα Ταχσίν Σαϊντ Μπεκ, ηγέτη των Γεζίντι του Ιράκ, σε συνέντευξη του στον Independent σημειώνει πως «φοβάμαι για την τύχη πολλών οικογενειών σε χωριά νότια της πόλης Σιντζάρ, εκεί όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να σφαγιαστούν μέσα στις επόμενες ώρες, αν δεν ασπαστούν το Ισλάμ», λέει στη βρετανική εφημερίδα ο 33χρονος διπλωμάτης, προσθέτοντας πως «κάνουμε έκκληση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να δεχτούνε στα εδάφη τους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κάθε άλλο παρά ασφαλείς είναι στο Ιράκ. Η κατάσταση ολοένα κι επιδεινώνεται. Μιλάμε για καθαρή γενοκτονία. Πάνω από χίλιοι άνθρωποι δολοφονούνται καθημερινά. Κάποιοι γονείς εκλιπαρούν τους τζιχαντιστές «σκότωσε εμένα, αλλά μην πάρεις όμηρο τα παιδιά μου ή την οικογένεια μου»».
Ο Ταχσίν, ηγετική μορφή της Γεζίντι κοινότητας της Βρετανίας, υποστηρίζει πως είναι τρομοκρατημένος από τις θηριωδίες που έμαθε πως λαμβάνουν χώρα στο Ιράκ εναντίον των Γεζίντι [θυμίζουμε πως πριν λίγες ημέρες πάνω από 500 γυναίκες κι παιδιά των Γεζίντι θάφτηκαν ζωντανά σε ομαδικούς τάφους από τους τζιχαντιστές], τονίζοντας μάλιστα πως έχει μιλήσει με αρκετούς Γεζίντι στην πατρίδα του, οι οποίοι του μεταφέρουν πως η ένταση είναι τόσο έντονη και συνεχής ώστε «κανείς δεν μπορεί να κοιμηθεί έστω και λίγο, καμία στιγμή της ημέρας».
Ταυτόχρονα, ο Ταχσίν απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να στείλει επειγόντως ελαφρύ οπλισμό στους Γεζίντι, για να εμποδίσει την ενδεχόμενη γενοκτονία της θρησκευτικής μειονότητας από τους τζιχαντιστές.
«Η Βρετανία πρέπει να δράσει άμεσα και να παρέχει ελαφρύ οπλισμό και στρατιωτικό εξοπλισμό στους Γεζίντι αλλά και τους μαχητές Πεσμέργκα, προκειμένου να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους απέναντι στους τζιχαντιστές», λέει ο Ιρακινός διπλωμάτης.
Πριν λίγες ώρες, η βρετανική κυβέρνηση δέχτηκε για ανθρωπιστικούς λόγους να στείλει έναν μικρό αριθμό ελικόπτερων τύπου Σινούκ στην περιοχή των Γεζίντι στο Ιράκ.
Πάνω από 35.000 μέλη της μειονότητας Γεζίντι έχουν καταφύγει στα βουνά Σιντζάρ προκειμένου να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα απηύθυναν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να αναλάβει επείγουσα δράση για να εμποδίσει «μια ενδεχόμενη γενοκτονία» εναντίον της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ από τους τζιχαντιστές.

«Πρέπει επειγόντως να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα προκειμένου να εμποδίσουμε μια μαζική θηριωδία και μια ενδεχόμενη γενοκτονία τις επόμενες ώρες και ημέρες» υπογράμμισε η Ρίτα Ιζάκ, ειδική για τα θέματα των μειονοτήτων στα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας πως «η ευθύνη για την προστασία των πληθυσμών έναντι του κινδύνου φρικτών εγκλημάτων εναπόκειται συγχρόνως στην ιρακινή κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα».