Αναζητώντας την πηγή της εξάπλωσης του Έμπολα στη δυτική Αφρική, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ξέσπασμα της νόσου εντοπίζεται σε ένα αγοράκι δύο ετών από τη Γουινέα.
Το ανήλικο αγοράκι, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, κατοικούσε σε ένα χωριό στη νοτιοανατολική Γουινέα και στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου παρουσίασε πυρετό, εμετό και διάρροια με αποτέλεσμα λίγες μέρες αργότερα να καταλήξει.
Παράλληλα, το μικρόβιο της ασθένειας προσέβαλε και οδήγησε στο θάνατο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του 2χρονου αγοριού _ την μητέρα του, την τρίχρονη αδερφή του και την γιαγιά του _ πριν προλάβουν να διακομιστούν και να νοσηλευτούν στο ιατρικό κέντρο της περιοχής.
Η ομάδα των επιδημιολόγων κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, αφού προηγουμένως διεξήγαγε εμπεριστατωμένη έρευνα για την αρχή της επιδημίας. Η διερεύνηση των αρχείων του νοσοκομείου στο χωριό καταγωγής του δίχρονου, η διεξαγωγή συνεντεύξεων με τις προσβεβλημένες από τον ιό οικογένειες και η συγκέντρωση πληροφοριών από τα χωριά στα οποία τα κρούσματα του Έμπολα έκαναν την εμφάνισή τους οδήγησαν στην εξαγωγή χρήσιμων και ασφαλών συμπερασμάτων.
Ο ιός, ο οποίος έχει οδηγήσει στο θάνατο 1.000 περίπου άτομα, μεταδίδεται μέσω των υγρών του σώματος, με αποτέλεσμα η νοσοκομειακή περίθαλψη να θεωρείται ανάχωμα στην περαιτέρω εξάπλωσή του.
«Ακόμα και σήμερα αδυνατούμε να εξηγήσουμε πώς ήτανδυνατόν να προσβληθεί ένα παιδάκι δύο ετών από την ασθένεια. Ο ιός προφανώς παρέμεινε ανενεργός σε ζώα –ξενιστές στη δυτική Αφρική για ένα διάστημα και στη συνέχεια μεταλλάχθηκε σε μια μορφή όπως εκείνη που είχε προκαλέσει τις προηγούμενες επιδημίες του Έμπολα στη Δημοκρατία του Κονγκό και της Γκαμπόν», υποστηρίζει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «NewYork Times» ο επικεφαλής της έρευνας,Σιλβέιν Μπέιζ.
«Προφανώς κάποιος ήρθε σε επαφή με ωμό κρέας νυχτερίδας και έτσι επήλθε η θανατηφόρα έκρηξη της ασθένειας _ αλλά αυτό είναι απίθανο στην περίπτωση του δίχρονου. Ωστόσο δε μπορούμε να αποκλείσουμε τη διάδοση της νόσου είτε μέσω φρούτων μολυσμένων από περιττώματα νυχτερίδων είτε μέσω της χρήσης μολυσμένης σύριγγας», συνεχίζει ο Μπέιζ.