Έως αύριο αναμένεται να έχουν δοθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο της αναμενόμενης παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών, την ηρτημένη/ασυγκόμιστη παραγωγή, την παραγωγή που βρίσκεται σε ψυγεία και τις ποσότητες από επιστροφές.

Η καταγραφή των στοιχείων αυτών ζητήθηκε με επείγον έγγραφό από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Λάρισας, Φλώρινας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης, ώστε να ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο αντιμετώπισης του προβλήματος που είναι η ακριβής κοστολόγηση των αποζημιώσεων που θα εγκρίνει η ΕΕ για κάθε χώρα, και αφού ολοκληρωθεί κύκλος διαβουλεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης είχε αναλάβει πριν από ένα μήνα την πρωτοβουλία για τη στήριξη των παραγωγών, καθώς η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία δυσχέραινε τις εξαγωγές προκαλώντας αύξηση του μεταφορικού κόστους με αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές παραγωγού.

Προς ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων

Σε επαφές του με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, ο κ. Καρασμάνης ζήτησε για πρώτη φορά τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, τόσο των οργανωμένων σε ομάδες, όσο και των μεμονωμένων παραγωγών, μέσω της ενεργοποίησης του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων που διαθέτει η ΕΕ.

Ο κ. Τσιόλος έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον και ζήτησε να υποβληθεί φάκελος με όλες τις πτυχές του προβλήματος, όπως και έγινε άμεσα.

Στη συνέχεια και σε συνεννόηση του Έλληνα υπουργού με τις αντιπροσωπευτικότερες χώρες στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρίων (Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία), εστάλη κοινό υπόμνημα στην Κομισιόν, που αποτελεί και τη βάση για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η πρωτοβουλία αυτή, ανοίγει τον δρόμο για την ενεργοποίηση του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ήταν εξαρχής ο στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την στήριξη των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Υπόμνημα των αγροτικών φορέων

Να λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να συνεισφέρει στο μέτρο που της αναλογεί στον τερματισμό του οικονομικού πολέμου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, καλεί την ελληνική κυβέρνηση η Επιτροπή παραγωγικών, εμπορικών και επαγγελματικών φορέων ροδάκινου της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, η οποία συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη, στο Επιμελητήριο Ημαθίας, με μοναδικό αντικείμενο τον τρόπο αντίδρασης στο ρωσικό εμπάργκο.

Σε υπόμνημα που συνέταξε η Επιτροπή, το οποίο θα χρησιμεύσει ώς βάση συζήτησης σε επικείμενη (η ακριβής ημερομηνία δεν έχει προσδιοριστεί) συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Καρασμάνη, κωδικοποιούνται επίσης τα οκτώ βασικά αιτήματα των φορέων του κλάδου.

Μεταξύ αυτών, κυρίαρχα είναι η διεκδίκηση πλήρους αποζημίωσης από τις Βρυξέλλες και η απογραφή/καταστροφή των προϊόντων που επιστράφηκαν και δεν θα διατεθούν.

Αναλυτικότερα, τα βασικά αιτήματα των φορέων είναι τα εξής:

1. Η ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει ανυποχώρητα αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες για τη ζημία που υφίστανται οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς χωρίς να φέρουν ευθύνη.

2. Καταγραφή από τις αρμόδιες αρχές των προϊόντων, που λόγω της αιφνιδιαστικής και βίαιης διακοπής των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία επιστράφηκαν και δεν θα διατεθούν σε άλλες αγορές, μέσα από διαδικασίες που άμεσα πρέπει να καθορίσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε οι πληττόμενοι να αποζημιωθούν πλήρως.

3. Επιδότηση για τα προϊόντα, τα οποία μετά την επιβολή του εμπάργκο διατίθενται από τους συνεταιριστικούς και εξαγωγικούς φορείς σε εξευτελιστικές τιμές.

4. Να απαιτηθεί από τις Βρυξέλλες η στήριξη των επιχειρήσεων που δίνουν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και κινδυνεύουν με χρεοκοπία λόγω του εμπάργκο με επιχορήγηση των τραπεζικών τόκων των δανείων των υφισταμένων χρηματοδοτήσεων. Να υπάρξει ειδική μέριμνα σε πιθανή μη αποπληρωμή των οφειλών, λόγω της απότομης διακοπής του κύκλου εργασιών από τις ρώσικες εισαγωγικές εταιρίες.

5. Στήριξη των μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα από προγράμματα και έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εποχιακούς εργαζόμενους, που αποδεδειγμένα δούλευαν σε συσκευαστήρια.

6. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους αυτοκινητιστές που αποδεδειγμένα εκτελούσαν μεταφορικό έργο προς τη Ρωσία, βάσει των στοιχείων της ΟΦΑΕ.

7. Να αρχίσει άμεσα ο σχεδιασμός εμπορικού προσανατολισμού για τα προϊόντα που σε λίγους μήνες ακολουθεί η συγκομιδή τους και θα έχουν σοβαρότατα προβλήματα διάθεσης.

8. Να χρηματοδοτηθούν οι αγρότες για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν τη σοδειά τους την νέα χρονιά, διότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αδυναμία καλλιέργειας και εγκατάλειψη.