Υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι υπηρεσίες των ΗΠΑ προμηθεύουν τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ με όπλα, με φόντο την επέλαση του σουνιτικού IS. Μέχρι στιγμής, επισήμως οι ΗΠΑ πωλούν στρατιωτικό εξοπλισμό μόνο στην ιρακινή κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, οι τζιχανιστές πήραν τον έλεγχο και άλλης πόλης στο κεντροανατολικό Ιράκ, της Τζαλάουλα, η οποία απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την Βαγδάτη.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους που επικαλείται το Associated Press (AP), αμερικανικός οπλισμός φτάνει στους κούρδους μαχητές πεσμεργκά, οι οποίοι και είναι στο βορρά το μοναδικό ανάχωμα στην επέλαση των τζιχαντιστών.

Οι πηγές που επικαλείται το AP δεν κατονόμασαν την υπηρεσία που προμηθεύει τον οπλισμό, αλλά ένας εκ των αξιωματούχων ανέφερε πως δεν είναι το Πεντάγωνο. Το AP επισημαίνει ως ευρέως γνωστό ότι στο παρελθόν ανάλογες επιχειρήσεις έχουν διεξαχθεί από την CIA.

Ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι Κούρδοι λαμβάνουν «όπλα από διάφορες πηγές· εξοπλίζονται εκ νέου».

Επίσης οι ίδιοι αξιωματούχοι που μίλησαν ανωνύμως είπαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην έγκριση σχεδίου για άμεση υποστήριξη οπλισμού στους Κούρδους από το υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια στιγμή στο Βερολίνο, και στη σκιά της δήλωσης περί «διάφορων πηγών», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάμπερτ υπογράμμισε πως η Γερμανία δεν στέλνει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων.

«Αυτή η γερμανική κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοί της, έχει την αρχή να μην εξάγει όπλα ζώνες συγκρούσεων ή πολεμικές ζώνες. Αυτή είναι μια αρχή που είμαστε προσηλωμένοι να διατηρήσουμε» δήλωσε ο Ζάιμπερ μετά την έκκληση του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί προς τη διεθνή κοινότητα να εξοπλίσει τους Κούρδους.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, εν τω μεταξύ, αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως οι τζιχαντιστές κατέλαβαν και την πόλη την Τζαλάουλα, η οποία βρίσκεται 115 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Στη μάχη για τον έλεγχο της πόλης σκοτώθηκαν 10 πεσμεργκά και τραυματίστηκαν 80.

Την προηγούμενη ημέρα, επίθεση αυτοκτονίας στην πόλη είχε στοιχίσει τη ζωή σε δέκα κούρδους μαχητές. Το IS πήρε επίσης τον έλεγχο δύο κοντινών χωριών.