Έκλεισαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Οι πολίτες κλήθηκαν να εκλέξουν, για πρώτη φορά με άμεση ψηφοφορία, τον πρόεδρο της χώρας, σε μία εκλογική αναμέτρηση με τον Ταγίπ Ερντογάν να οδεύει προς θριαμβευτική εκλογή έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία και όλο και μεγαλύτερο αυταρχισμό.

Η εκλογή του θα δώσει στον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας, που επικρίνεται για τον όλο και περισσότερο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης, λευκή επιταγή για πέντε χρόνια ώστε να συνεχίσει την αναμόρφωση της χώρας με γνώμονα το ισλαμο-συντηρητικό μοντέλο που ακολουθεί στο πλαίσιο μίας επίσης αναμορφωμένης από το χέρι του προεδρικής εξουσίας.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 για να υποδεχθούν 53 εκατομμύρια ψηφοφόρους και έκλεισαν στις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής.

Έπειτα από μία εκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε με την προσωπική του ακτινοβολία και με τη βοήθεια εκλογικού υλικού αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, κανείς από τους άλλους δύο υποψήφιους δεν φαίνεται ικανός να τού ανακόψει την πορεία.

Στις πύρινες κορόνες του πρωθυπουργού, ο υποψήφιος των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού και του εθνικιστικού, ο 70χρονος διακεκριμένος ιστορικός Εκμελεντίν Ιχσάνογλου δεν μπόρεσε να αντιπαραθέσει παρά την εικόνα της πραότητας και της σύνεσης.

Όσο για τον υποψήφιο της κουρδικής μειονότητας Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον 41χρονο δικηγόρο με το φωτογενές χαμόγελο, η αριστερή του ρητορική υπέρ των ελευθεριών των μειονοτήτων μάλλον δεν θα τού επιτρέψει να ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των ψηφοφόρων της κουρδικής μειονότητας.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης του ινστιτούτου Konda επιβεβαίωσαν την τάση, δίνοντας στον Ερντογάν το 57% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 34% για τον Ιχσάνογλου και 9% για τον Ντεμιρτάς.

Πολύ σίγουρος για τον εαυτό του, ο Ερντογάν έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία καλώντας τους οπαδούς του «να τινάξουν στον αέρα τις κάλπες» για να δώσουν «ένα δημοκρατικό χαστούκι» στους αντιπάλους τους. «Αν το θελήσει ο Θεός, μία νέα Τουρκία γεννιέται αύριο» ήταν η τελευταία του δήλωση το Σάββατο.