Μετά το άρθρο του στους Times του Λονδίνου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας επέλεξε μια εφημερίδα της Νέας Υόρκης για να εξαπολύσει επίθεση κατά του Πούτιν με αφορμή την κατάρριψη του Boeing.
Η συντριβή του αεροσκάφους της Malaysian Airlines στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να αποδειχτεί καταλυτική ώστε να αλλάξει η προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία και να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, γράφει ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι η Ρωσία επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει ένα κυρίαρχο κράτος, να παραβιάσει την εδαφική του ακεραιότητα, να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει παραστρατιωτικούς επισημαίνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πλήρωσε το τίμημα.
Ο Κάμερον ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ύστερα από την κατάρριψη του Boeing, ζητώντας από την ΕΕ να απαγορεύσει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Μόσχα.
Η ΕΕ δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία να υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στη Μόσχα, αλλά ορισμένες χώρες-μέλη φοβούνται πιθανά αντίποινα από τη Μόσχα -τον μεγαλύτερο ενεργειακό προμηθευτή της ΕΕ-όπως σχολιάζει το Reuters.
«Ένα οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία θα έχει κάποιες επιπτώσεις και στις δικές μας οικονομίες. Αλλά η μοναδική γλώσσα που μπορεί να καταλάβει η Ρωσία είναι τα αυστηρά οικονομικά μέτρα» συνεχίζει ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη να προσθέσουν 15 πρόσωπα και 18 εταιρείες ή οργανισμούς στη λίστα της ΕΕ με τις κυρώσεις με το αιτιολογικό ότι υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Ήρθε η στιγμή να κάνουμε αισθητή την εξουσία, την επιρροή μας και τα μέσα (που διαθέτουμε). Μαζί με την Αμερική, η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εναντιωθεί στη Ρωσία και να δώσει τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία προτού χαθούν και άλλες αθώες ζωές» καταλήγει ο Κάμερον.