Την πρόθεσή του να συνεχίσει χωρίς καθυστέρηση τις μεταρρυθμίσεις έως το 2017 υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας μετά την παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης.
«Η σφραγίδα που θέλω να αφήσω ως το τέλος της θητείας μου είναι ότι δεν χάθηκε ούτε λεπτό για τις μεταρρυθμίσεις» είπε ο Γάλλος πρόεδρος απαντώντας στα ερωτήματα δυο δημοσιογράφων της δημόσιας (France 2) και της ιδιωτικής (TF1) τηλεόρασης.
Το Σύμφωνο Ευθύνης με τις επιχειρήσεις, το οποίο έχει στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους, παραμένει για τον Ολάντ προτεραιότητα για το 2014 ως βασική μεταρρύθμιση της οικονομίας.
Στην παρατήρηση ότι ο κοινωνικός διάλογος είναι συχνά δύσκολος, εξαιτίας των εμποδίων που συχνά προβάλλουν η εργοδοσία ή τα συνδικάτα, ο Γάλλος πρόεδρος για πρώτη φορά διεμήνυσε ότι προτίθεται να πάρει αποφάσεις ακόμα και εάν δεν έχει επιτευχθεί συναίνεση.
«Η μέθοδός μου είναι ο διάλογος, που τον θεωρώ απαραίτητο» είπε. «Σε μια δεδομένη στιγμή όμως, εγώ είμαι αυτός που αποφασίζει. Αποφασίζω, γιατί ξέρω ότι η αναμονή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αφήνω όλη τη θέση στο διάλογο, όπως έκανα για την Κοινωνική Διάσκεψη, σε δεδομένη στιγμή όμως, πρέπει χωρίς καθυστέρηση να πάρω τις αποφάσεις» υπογράμμισε.
Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε σχηματικά το πρόγραμμα των βασικών μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει έως το 2017:
- Το 2014 παραμένει η χρονιά της μεγάλης οικονομικής μεταρρύθμισης, μέσω του Σύμφωνου Ευθύνης με τις επιχειρήσεις αλλά και μέτρων για τη μείωση της φορολογίας για τα χαμηλά εισοδήματα που θα ισχύσουν έως το τέλος της θητείας του.
- Το 2015 θα προωθηθεί η μεταρρύθμιση στην υγεία και στην κοινωνική ασφάλιση, καθώς και μέτρα για τα άτομα μεγάλης ηλικίας. Ένας άλλος σημαντικός στόχος θα είναι η ένταξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην Παιδεία. «Θα ήθελα να καταλάβει η Γαλλία την πρώτη θέση για την ψηφιακή εκπαίδευση» δήλωσε.
- Το 2016 θα είναι η χρονιά προώθησης εθελοντισμού και της συμμετοχής στην λεγόμενη κοινωνία των πολιτών για τους νέους. Αυτούς που θα ήθελαν να έχουν μια προσφορά στην πολιτεία, για την κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον κ.ά.
- Στον τομέα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι είναι υπέρ του δικαιώματος ψήφου των ξένων στις τοπικές εκλογές. Πρόκειται όμως για συνταγματική αλλαγή για την οποία απαιτούνται τα 3/5 των ψήφων στην Εθνοσυνέλευση.
Σε ερώτημα σχετικά για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο Ολάντ αναγνώρισε ότι τον επέλεξε γιατί έφερε «αποτελεσματικότητα, οργάνωση και ταχύτητα» στην κυβέρνηση, και δεν υπάρχει ουδεμία διαφορά μεταξύ τους.»
Αναγνώρισε επίσης ότι ένα από τα λάθη που έχει κάνει στα δύο χρόνια που πέρασαν είναι το θέμα της «ανατροπής της καμπύλης ανεργίας», της μείωσης της ανεργίας που υποσχόταν. Πρόσθεσε όμως ότι η αποτυχία αυτή τον οδήγησε να προχωρήσει υιοθετώντας το Σύμφωνο Ευθύνης.
Για την ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η ανέκαθεν θέληση της Γαλλίας είναι η ύπαρξη «ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα σε αυτό του Ισραήλ».
Απέφυγε να πάρει θέση για το ποιος είναι σήμερα θύτης ή θύμα, εξηγώντας ότι «ο ρόλος της Γαλλίας είναι η αναζήτηση της κάθε δυνατής μεσολάβησης για την κατάπαυση του πυρός και για την ειρήνη, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης».
Με αφορμή επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής έξω από συναγωγές στο Παρίσι με την εμπλοκή υποστηρικτών των Παλαιστινίων και τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι με κανένα τρόπο δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά της κρίσης στο γαλλικό έδαφος. «Υπάρχει η ελευθερία της διαμαρτυρίας», αλλά αυτή δεν συμπεριλαμβάνει την εισβολή σε «τόπους λατρείας οιασδήποτε θρησκείας» τόνισε.
Σχετικά με την Ευρώπη, ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε πόσο «υπερβολικά σκληρά» ήταν τα μέτρα λιτότητας για πολλές χώρες που σήμερα είναι σίγουρα πιο ανταγωνιστικές, με σκληρό όμως αντάλλαγμα, την έλλειψη ανάπτυξης.
«Παρ’ όλα αυτά, η ανάπτυξη είναι πλέον εδώ αλλά είναι ευαίσθητη. Ας μην την καταρρακώσουμε επομένως με μέτρα λιτότητας που δεν θα πρέπει να παραταθούν» τόνισε.
Ο Φρανσουά Ολάντ έχει την πεποίθηση ότι με την υποστήριξη του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι «πείσθηκαν και άλλοι ηγέτες ώστε να δοθεί με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτεραιότητα στην ανάπτυξη».
«Ας χρησιμοποιήσουμε όλα τα περιθώρια που μας δίνει το Σύμφωνο Σταθερότητας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, να βάλει τάξη στα οικονομικά της και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. Παράλληλα όμως σημαίνει, ότι είναι μια χώρα ικανή να υψώσει τη φωνή της και να πει: ‘Προσοχή, ναι μεν θα πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει όμως να δοθούν τα περιθώρια ώστε να αποφευχθούν τα μέτρα λιτότητας’» κατέληξε.