Έναν ρομποτικό πεζοπόρο, που σε ρόλο διασώστη θα μπορεί με τη βοήθεια δύο «έξυπνων» μπαστουνιών να περπατάει σε δύσβατες περιοχές ανέπτυξαν αμερικανοί ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πίσω από το εντυπωσιακό ανθρωποειδές, το μυστικό της ευκινησίας του κρύβεται στα προηγμένα μπαστούνια που κρατάει στα χέρια του. Τα hi-tech μπαστούνια, που θυμίζουν μπαστούνια πεζοπόρου, είναι εξοπλισμένα με υπερευαίσθητους αισθητήρες και κάμερες, με στόχο την ενίσχυση της κίνησής του.

Τα μπαστούνια των αισθήσεων

Το ρομπότ SupraPed, όπως ονομάζεται, έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να περπατάει επάνω σε συντρίμμια και ερείπια σε ζώνες καταστροφής, με σκοπό τον απεγκλωβισμό ή τη διάσωση τραυματιών.

Στο κεφάλι του, το ανθρωποειδές διαθέτει μια τρισδιάστατη πανοραμική κάμερα η οποία επιτρέπει στους χειριστές του να «βλέπουν» τι υπάρχει γύρω. Η χρήση των μπαστουνιών πέρα από σταθερότητα κατά την κίνηση, επεκτείνουν τις «αισθήσεις» του ρομπότ με τη βοήθεια των ενσωματωμένων αισθητήρων και καμερών, που του επιτρέπουν να «διαβάζει» τι υπάρχει γύρω του.

«Τα ρομπότ δεν διαισθάνονται το περιβάλλον τους όπως ο άνθρωπος, καθώς δεν έχουν την αίσθηση της αφής. Προκειμένου λοιπόν να λαμβάνουν τέτοιες πληροφορίες οφείλουν να διαθέτουν πολλαπλούς αισθητήρες» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ουσάμα Κατίμπ. «Ένα ρομπότ με αποστολή σε ένα αποδομημένο περιβάλλον όπως π.χ. σε μια ζώνη καταστροφής, χρειάζεται προηγμένες τεχνικές ως προς την κίνηση και τον έλεγχό του. Εμείς προτείναμε την προσθήκη ενός ζεύγους έξυπνων μπαστουνιών με προηγμένες αισθήσεις, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιπλέον άκρα όταν αυτό είναι απαραίτητο».