Δύο μετανάστες (ένας άντρας και μια γυναίκα) έχασαν τη ζωή τους και 15 διασώθηκαν σε ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή 11 ναυτικά μίλια από το Καρλόβασι Σάμου, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Αρχικά ιστιοφόρο εντόπισε δύο μετανάστες μέσα στη θάλασσα και τους περισυνέλεξε. Το πλήρωμα ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) και ξεκίνησε άμεσα έρευνα για τον εντοπισμό άλλων μεταναστών.

Στην περιοχή έχουν φτάσει τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, ένα ελικόπτερο του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού. Στην όλη επιχείρηση συμμετέχουν και πέντε παραπλέοντα πλοία.

Το Λιμενικό περισυνέλεξε τους πρώτους 13 διασωθέντες εκ των οποίων οι επτά μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου ενώ οι υπόλοιποι έξι με πλωτό σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι Καρλοβασίου όπου μεταφέρθηκαν και τα πτώματα των δυο άτυχων μεταναστών.

Παράλληλα ένας εκ των διασωθέντων μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου για παροχή ιατρικής περίθαλψης, ενώ ένας ανήλικος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, από όπου αναμένεται η διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Επιπλέον σύμφωνα με MRCC (ANKARA) – Maritime Rescue Coordination Center -, δύο μετανάστες περισυλλέγησαν από σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής περίπου έξι ναυτικά μίλια βορειότερα της περιοχής του συμβάντος στα διεθνή ύδατα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε τουρκικό λιμένα για να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού, σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες των διασωθέντων, το σκάφος (αγνώστων λοιπών στοιχείων) που τους μετέφερε βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ νήσων Σάμου και Ικαρίας.

Πηγές αναφέρουν πως οι διασωθέντες δίνουν συγκεχυμένες πληροφορίες. Υποστηρίζουν ότι επέβαιναν σε σκάφος που απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια με 37 επιβαίνοντες. Χωρίς να καταλάβουν το πώς συνέβη, το σκάφος ανετράπη και βρέθηκαν όλοι στη θάλασσα.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 4-5 μποφόρ.

Κατόπιν εντολής του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος κ. Αθ. Αθανασόπουλου μετέβη στη Σάμο ο επιθεωρητής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου κ. Ι. Σέργης για συνδρομή και συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του περιστατικού. Επιπλέον από τη Λιμενική Αρχή Σάμου ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας και διενεργείται προανάκριση.

Νασημειωθεί ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής λιμενικοί διέσωσαν 47 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Χίου και κοντά στο Φαρμακονήσι.

Δήλωση Βαρβιτσιώτη

Δήλωση για το τραγικό συμβάν ανοιχτά της Σάμου έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο οποίο επισημαίνει τους φόβους της Ελλάδας για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών ενώ συγχαίρει τους λιμενικούς για τις προσπάθειες να διασώσουν ανθρώπινες ζωές.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη: «Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για τον χαμό ανθρωπίνων ζωών στο νέο περιστατικό διάσωσης μεταναστών από τη θάλασσα ανοικτά της Σάμου. Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος καθημερινά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα και για την περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η αύξηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης είναι δραματική.

Τα συνεχή περιστατικά διασώσεων αλλά και απωλειών ζωών στη θάλασσα, ωστόσο, επιβεβαιώνουν τους φόβους που έχουν διατυπωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς για τις αυξητικές διαστάσεις του φαινομένου, που καθιστούν επείγουσα την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη. Ως προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλάβαμε πρωτοβουλίες και εργασθήκαμε σκληρά για μία μεταναστευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη ρίζα του και θα καθιστά ισότιμη τη συνεισφορά όλων των εταίρων στην αντιμετώπισή του.

Με εντολή του Πρωθυπουργού το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις συντονίζουν τη δράση τους, ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου».

Επίσκεψη του υπουργού σε Σύμη και Τήλο

Επίσκεψη στα νησιά της Σύμης και Τήλου θα πραγματοποιήσει σήμερα, Παρασκευή, και αύριο, Σάββατο, ο κ. Βαρβιτσιώτης, με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα μας.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου θα επισκεφτεί τις λιμενικές Αρχές των δύο νησιών, ενώ θα πραγματοποιήσει και συναντήσεις εργασίας με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, καθώς και της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου.