Έλεγχοι μέσω των «ράμπο» Υγείας θα διενεργηθούν στις ιδιωτικές μονάδες για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από ουσίες, κατόπιν εντολής της υφυπουργού Υγείας κυρίας Κατερίνας Παπακώστα. Αφορμή στάθηκε ο εντοπισμός, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, αντίστοιχων ιδιωτικών μονάδων που λειτουργούν παράνομα, δηλαδή χωρίς να διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Οι επιθεωρητές (ΣΕΥΥΠ) θα ελέγξουν τις μονάδες, προκειμένου να εξακριβώσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών για την προστασία των, υπό εξάρτηση, ατόμων.
Μέχρι σήμερα, κανείς από τους παραπάνω φορείς δεν έχει υποβάλλει αίτημα έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους (πρόληψη – ενημέρωση, θεραπευτική αποκατάσταση κοινωνική επανένταξη) να είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές μονάδες αντιμετώπισης της εξάρτησης που λειτουργούν ή πρόκειται να λειτουργήσουν, υποχρεούνται βάσει νόμου, να καταθέσουν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας αίτημα έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.