Με πτώση 0,56% έκλεισε σήμερα Πέμπτη το χρηματιστήριο του Τόκιο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του βιομηχανικού κλάδου της χώρας το Μάιο. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 86,18 μονάδων στις 15.216,47 μονάδες.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα οι παραγγελίες της ιαπωνικής βιομηχανίας «καταβαραθρώθηκαν» το Μάιο καθώς υποχώρησαν κατά 19,5% σε μηνιαία βάση, διαψεύδοντας τους αναλυτές που ανέμεναν αύξηση 0,7%. Η μηνιαία αυτή πτώση είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τότε που καταρτίζεται ο σχετικός δείκτης.

Ορισμένοι οικονομολόγοι προεξοφλούν συρρίκνωση του ιαπωνικού ΑΕΠ, ενώ άλλοι επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ανάπτυξη το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα της χώρας που φθάνει στα 1,45 τρισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 10,2 δισ. ευρώ.

Αν και οι εξαγωγές της Ιαπωνίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η πολιτική παροχής ρευστότητας που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση της χώρας έχει προκαλέσει διολίσθηση του γιεν καθιστώντας φθηνά τα ιαπωνικά προϊόντα, ωστόσο τα στοιχεία για τις παραγγελίες της ιαπωνικής βιομηχανίας δείχνουν «κόπωση» και στον τομέα αυτό.