Επιδρομέας ή αναμορφωτής; Από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου το ερώτημα ανακύπτει μοιραία σε κάθε περίπτωση που ένας φορέας αδιαφιλονίκητης εξουσίας και ισχύος αποφασίζει να επεκτείνει τον κύκλο επιρροής του πέραν των συνόρων, σε «νέους κόσμους». Στην περίπτωση του Club Med τον δισυπόστατο ρόλο του επιδρομέα-αναμορφωτή αναλαμβάνει ο ιταλός επενδυτής Αντρέα Μπονόμι, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα κατέθεσε μια γενναιόδωρη πρόταση εξαγοράς του εμβληματικού γαλλικού τουριστικού ομίλου-πρωτοπόρου της δημοφιλούς κατηγορίας καταλυμάτων all inclusive.
«Ψώνιζε» μετοχές
Εδώ και αρκετές εβδομάδες ο πάμπλουτος ιταλός κληρονόμος (ακινήτων ως επί το πλείστον) έπαιζε με τα νεύρα των επιτελών του Club Med και κυρίως με αυτά του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Ανρί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, πρωτότοκου γιου του αειθαλούς πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο οποίος διανύει ήδη το 89ο έτος της ηλικίας του.
Από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου «μάζευε» μετοχές της Club Med από το Χρηματιστήριο του Παρισιού καταφέρνοντας να συσσωρεύσει περίπου το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Ψώνιζε βέβαια με 17,5 ευρώ την κάθε μετοχή, όσο δηλαδή ήταν η προσφορά που είχε καταθέσει πέρυσι η γαλλοκινεζική κοινοπραξία της Ardian (πρώην Axa Private Equity) και της Fosun. Αυτά ως την Παρασκευή 27 Ιουνίου. Την περασμένη Δευτέρα 30 Ιουνίου που ο Μπονόμι προσέφερε 21 ευρώ για κάθε μετοχή του Club Med αποτιμώντας την εταιρεία στα 790 εκατ. ευρώ, η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε –πού αλλού; –στα 21 ευρώ!
«Το πρόβλημα του Club Med δεν είναι η στρατηγική του αλλά η εκτέλεση της στρατηγικής αυτής» είπε την περασμένη Δευτέρα ο Μπονόμι για να δικαιολογήσει την κατά 20% αυξημένη προσφορά του. Ο ίδιος θεωρεί άλλωστε το διόλου ευκαταφρόνητο premium ως απόλυτα δικαιολογημένο διότι «πρόκειται για μια επιχείρηση που έπληξε μεν η κρίση αλλά βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης». Ο ιταλός επενδυτής ξεκαθάρισε ότι δεν θέτει εν αμφιβόλω τη στρατηγική της σημερινής διοίκησης, που έχει ως κεντρικό στόχο την προσέλκυση πελατών με πολύ παχύ πορτοφόλι, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα αμελήσει τα «χωριά με τις 3 τρίαινες», που απευθύνονται στις οικογένειες μεσαίου εισοδήματος. Διότι το 70% των πελατών του Club Med είναι οικογένειες με παιδιά, το 20% ζευγάρια και μόνο το 10% μοναχικοί τουρίστες.
«Δεν είμαι επιδρομέας! Το Club Med δεν θα υποστείλει τη γαλλική σημαία. Θα επενδύσουμε στη Γαλλία για να δημιουργήσουμε 5.000 νέα κρεβάτια και να ανοίξουμε έξι νέα «χωριά» επιπλέον των όσων προβλέπει το ισχύον σχέδιο ανάπτυξης. Τέλος, θα μετατρέψουμε τα στελέχη του ομίλου σε εταίρους. Προβλέπουμε τη χορήγηση δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options) σε περίπου 500 στελέχη» δήλωσε ο ιταλός επενδυτής.
Υποσχέσεις
Ποιος τον πιστεύει όμως; Από την Τρίτη κιόλας ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν άρχισε να χτυπά πόρτες αναζητώντας υποστήριξη στον αγώνα του για την προάσπιση της εθνικής ταυτότητας των Club Med. Είδε τη γραμματέα για το Εξωτερικό Εμπόριο και τον Τουρισμό
Φλερ Πελρέν, τον υπουργό Εξωτερικών
Λοράν Φαμπιούς, ενώ έφθασε ως το Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο
Φρανσουά Ολάντ –διότι μέτοχος του Club είναι και το γαλλικό Δημόσιο μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Δηλαδή, η διοίκηση αλλά και οι εργαζόμενοι (το συνδικάτο Force Ouvrière ήδη απεφάνθη) προτιμούν τους Κινέζους της Fosun; Μα… η μεσαία τάξη φθίνει στη Δύση. Η Fosun υπόσχεται να γεμίσει (;) τα «χωριά» του Club με νεόπλουτους Κινέζους.
Club Med Gregolimano Αυξημένη πληρότητα και τη «low season»
Η Club Med ιδρύθηκε το 1950. Διαχειρίζεται περίπου 80 τουριστικά χωριά (και επίσης ένα πολυτελέστατο κρουαζιερόπλοιο), ενώ απασχολεί πάνω από 20.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών στις οποίες ο όμιλος επέκτεινε τις εκτός Γαλλίας δραστηριότητές του. Σήμερα στη χώρα μας λειτουργεί μόνο ένα «τουριστικό χωριό», στο Γρεγολίμανο της Εύβοιας. Πρόκειται για μια ξενοδοχειακή μονάδα που μπορεί να φιλοξενήσει 830 πελάτες και η οποία απασχολεί 300 άτομα προσωπικό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, από τις 10 Απριλίου ως τις 4 Οκτωβρίου. Από τους εργαζομένους αυτούς οι πέντε είναι μόνιμοι υπάλληλοι.
Μιλώντας στο «Βήμα» η υπεύθυνη Διαχείρισης Εργατικού Δυναμικού Μαρία Καλλιάκου σημείωσε ότι η πληρότητα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στη μονάδα του Γρεγολίμανου φθάνει και εφέτος στο 95% ως 100%. Προσέθεσε ωστόσο ότι συγκριτικά με πέρυσι εφέτος παρατηρείται μια σημαντική αύξηση της πληρότητας κατά τη «low season» περίοδο, δηλαδή τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο. Και αυτό επειδή «έκλεισαν ξενοδοχειακές μονάδες Club Med στην Αφρική εξαιτίας πολιτικών – οικονομικών συνθηκών».
Ισχυρή γαλλική ταυτότητα
Ο Αντρέα Μπονόμι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την εξαγορά κατά τα δύο τρίτα με ζεστό χρήμα από τον ίδιο –θα δανειστεί τα υπόλοιπα. Παρά την εξαιρετική προσφορά και το υψηλό premium, προσπαθεί να κολακέψει τον πατριωτισμό των Γάλλων, δεδομένου ότι το Club Med συγκαταλέγεται μεταξύ των γαλλικών επιχειρήσεων που διαθέτουν την πιο ευδιάκριτη εθνική ταυτότητα παγκοσμίως. Σημειωτέον ότι οι μικρομέτοχοι του ομίλου αντιτίθενται στην αρχική γαλλοκινεζική προσφορά καθυστερώντας επί ένα έτος την υλοποίησή της. Η καθυστέρηση αυτή άλλωστε έδωσε πολύτιμο χρόνο στον Μπονόμι να οργανώσει την «επιδρομή» του στο Club Med.
Από την άλλη πλευρά, διοίκηση και εργαζόμενοι του ομίλου φοβούνται δύο πράγματα, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο: η πρώτη την επιβίωσή της και οι δεύτεροι τις απολύσεις. Πρόκειται για συνήθη επιφαινόμενα σε περιπτώσεις αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε εταιρείες –αν και οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο Club Med είναι εποχικοί.
Αντρέα Μπονόμι
Ποιος είναι ο ιταλός επενδυτής που… μισούν οι Γάλλοι Ο
Αντρέα Μπονόμι θεωρείται ένας από τους διασημότερους διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως. Ο ηλικίας 49 ετών επενδυτής γεννήθηκε μέσα στον κόσμο του χρήματος και των επιχειρήσεων. Είναι γόνος μιας από τις πέντε μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες της Ιταλίας και εγγονός της
Αννα Μπονόμι Μπολκίνι, η οποία τη δεκαετία του 1960 είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «Κυρία Χρηματιστήριο» καθώς κατείχε το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο εισηγμένων εταιρειών στη γειτονική χώρα.
Ο Μπονόμι μεγάλωσε μέσα στον πλούτο αλλά και στον φόβο, καθώς η οικογένειά του τη δεκαετία του 1970 αποτελούσε στόχο των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Ετσι τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα παιδιά της οικογένειας φυγαδεύτηκαν σε οικοτροφεία στο εξωτερικό, όπου ανατράφηκαν έχοντας τα πάντα εκτός από την παρουσία των γονιών τους.
Μόλις 25 ετών, το 1990, ο Αντρέα Μπονόμι ίδρυσε την Investindustrial, η οποία συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών επενδύσεων στον κόσμο, με παρουσία σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αμερική). Η Investindustrial απασχολεί περισσότερους από 32.000 υπαλλήλους στις προαναφερθείσες ηπείρους και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2,2 δισ. δολαρίων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ