Συμφωνική μουσική, όπερα, μιούζικαλ, μουσική δωματίου, μεγάλα θεάματα, χορός και θέατρο είναι μερικά, μόνο, από όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2014. Παράλληλα, προβλέπονται εκδηλώσεις ελληνικής, τζαζ, παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης μουσικής. Μιλώντας με αριθμούς, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει 39 βασικές παραγωγές, με παραστάσεις, παράλληλες δράσεις και εργαστήρια. Πρόκειται για περισσότερες από 100 παραστάσεις συνολικά σε διάστημα 100, περίπου, ημερών.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία λυρικά έργα του Κουρτ Βάιλ («Μαχαγκόνι», «Songspiel» και «Der Jasager») που θα παρουσιαστούν μαζί ενώ παράλληλα, προγραμματίζεται και το ανέβασμα της θρυλικής όπερας «Κάρμεν» του Μπιζέ. Πέρα από αυτά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συμπαραγωγές όπως το «Beauty and the Beast» του Ντίσνεϊ, το «Dream» από το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας αλλά και η παράσταση του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τίτλο «Ερωτευμένος Σοπέν».

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζοντας την τακτική παρουσία της στο ΜΜΘ, θα παρουσιάσει τέσσερις συναυλίες ενώ δύο συναυλίες θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Η Ευρωπαϊκή Χορωδία της Κωνσταντινούπολης θα συναντήσει τη Μικτή Χορωδία «Μαίρης Κωνσταντινίδου» ενώ η Νανά Νικολάου θα σκηνοθετήσει τον «Τομ Σόγιερ» του Μαρκ Τουέην.

Επίσης, διατηρούνται οι κύκλοι «Μουσικής Δωματίου» και «Βραδιές στο Μπαρ» ( ο οποίος εφέτος θα εστιάσει σε μουσική ταγκό) καθώς και η σειρά ζωντανών μεταδόσεων από την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης και την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η έναρξη του νέου κύκλου με τίτλο «Voices» ο οποίος σχεδιάστηκε με γνώμονα τον συγκερασμό διαφορετικών ειδών μουσικής που βασίζονται στο τραγούδι και μας ταξιδεύουν από την ποπ στην Αναγέννηση, από την όπερα στην τζαζ και τέλος στην σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Επισημαίνεται, τέλος, η αύξηση των εσόδων κατά την προηγούμενη καλλιτεχνική σεζόν κατά 41,8% αλλά και η μείωση των λειτουργικών εξόδων του Μεγάρου κατά 9,4%.