Οπλα κατά της εκφύλισης ωχράς κηλίδος

Τη βασική αιτία επίκτητης τύφλωσης αποτελεί η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. H νόσος διακρίνεται σε ξηρού και υγρού τύπου.

Τη βασική αιτία επίκτητης τύφλωσης αποτελεί η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. H νόσος διακρίνεται σε ξηρού και υγρού τύπου. Στην υγρού τύπου εκφύλιση αναπτύσσονται νέα αγγεία (αγγειογένεση) κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, τα οποία παρουσιάζουν διαρροή υγρού και αίματος. Η διαρροή αυτή προκαλεί δυσλειτουργία και καταστροφή του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σκοτεινά σημεία στην κεντρική όραση. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε απώλεια της κεντρικής όρασης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να μην μπορούν να επιτελούν καθημερινές δραστηριότητες, όπως να διαβάζουν, να οδηγούν κτλ.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρού τύπου. Στη φαρέτρα των επιστημόνων έχει προστεθεί ένα νέο προϊόν, το Eylea, το οποίο αναστέλλει τις δράσεις του παράγοντα VΕGF (πρωτεΐνη που σχετίζεται και με την ανάπτυξη μη φυσιολογικών νέων μικροαγγείων στο μάτι), εμποδίζοντας τη δέσμευσή του στους υποδοχείς VGFR-1 και VGFR-2. Η θεραπεία ξεκινά με μία ένεση ανά μήνα για τις τρεις πρώτες διαδοχικές δόσεις και συνεχίζεται με μία ένεση ανά δύο μήνες. Το Eylea έχει ήδη λάβει έγκριση κυκλοφορίας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και κάποιων χωρών της Νοτίου Αμερικής, ενώ στην Ελλάδα ο ΕΟΦ ενέκρινε την άδεια κυκλοφορίας τον Φεβρουάριο του 2013. Το προϊόν αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk