Άνοιξε ξανά τις πύλες του το ιστορικό δημαρχείο του Σαράγεβο, 22 χρόνια μετά την καταστροφή του στον πόλεμο της Βοσνίας. Το ιστορικό κτήριο, που ταυτόχρονα λειτουργούσε κι ως η εθνική βιβλιοθήκη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, είχε χτυπηθεί από όλμους και από το πυροβολικό των Σαρβοβόσνιων και είχε καταστραφεί ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της αιματηρής πολιορκίας της πόλης, τον Αύγουστο του 1992. Από τις σερβικές βολές καταστράφηκαν σχεδόν δύο εκατομμύρια βιβλία, συμπεριλαμβανομένων σπανίων χειρογράφων.
Το κτίριο ανοικοδομήθηκε εν όψει της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του αυστριακού αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, ο οποίος πυροβολήθηκε την ώρα που έβγαινε από αυτό το δημαρχείο, στις 28 Ιουνίου 1914. Το δημαρχείο εγκαινιάστηκε το 1896 και μετατράπηκε σε Εθνική Βιβλιοθήκη το 1949. Τώρα, ανακαινισμένο. στεγάζει την εθνική και την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, το δημοτικό συμβούλιο και ένα μουσείο.
«Σήμερα γιορτάζουμε το θρίαμβο του πολιτισμού έναντι της βαρβαρότητας, του φωτός έναντι του σκότους, της ζωής έναντι του θανάτου και του θριάμβου της ιδέας της ενότητας απέναντι στην ιδέα της απάνθρωπης και αφύσικης σύγκρουσης και του διαχωρισμού», δήλωσε στην τελετή των εγκαινίων, που έγιναν την Παρασκευή, ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, ο μουσουλμάνος, μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας. Ωστόσο, αισθητή ήταν η απουσία Σερβοβόσνιων αξιωματούχων από την εκδήλωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι Σέρβοι, Βόσνιοι και Κροάτες δεν φαίνεται να έχουν ξεπεράσει ακόμη τις διαφωνίες τους για το παρελθόν αλλά και για το μέλλον της χώρας.