Το μυστήριο της τριπλής δολοφονίας στον Λόγγο

Το τριπλό φονικό στον Λόγγο Αιγίου τον Οκτώβριο του 2005 είναι πλέον η μεγάλη εκκρεμότητα της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών αρχών σε σχέση με σοβαρές ανεξιχνίαστες μαζικές δολοφονίες που έχουν σημειωθεί την τελευταία εικοσαετία στην Ελλάδα.

Το τριπλό φονικό στον Λόγγο Αιγίου τον Οκτώβριο του 2005 είναι πλέον η μεγάλη εκκρεμότητα της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών αρχών σε σχέση με σοβαρές ανεξιχνίαστες μαζικές δολοφονίες που έχουν σημειωθεί την τελευταία εικοσαετία στην Ελλάδα. Μετά την πρόσφατη διαλεύκανση από τις αστυνομικές αρχές και τη Δικαιοσύνη της εν ψυχρώ δολοφονίας με τρία θύματα, ηλικίας 48 ως 56 χρόνων, που διεπράχθη στην Καλλιράχη Θάσου στις 16 Ιουλίου 2001 και αποδόθηκε σε 57χρονο ιδιοκτήτη εταιρείας οπτικών, η ΕΛ.ΑΣ. έχει να καλύψει ένα τελευταίο «μεγάλο κενό» σε αντίστοιχες υποθέσεις: την «εκτέλεση», πιθανόν από πληρωμένο δολοφόνο, τριών μελών της οικογένειας του 66χρονου ελληνοαιγύπτιου επιχειρηματία Μιχάλη Ζουμπατλή στο Λόγγο Αιγίου το βράδυ του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2005.
Ακουσαν το φονικό στο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ


Ενας άγνωστος, ο οποίος φέρεται να φορούσε κράνος και δερμάτινη στολή μοτοσικλετιστή, αφού έκοψε την παροχή ρεύματος εισέβαλε στην παραλιακή εξοχική κατοικία και σκότωσε με συνολικά έξι σφαίρες τον επιχειρηματία, τη σύζυγό του Καλλιόπη, 59 ετών, και τον γιο του Νίκο, 40 ετών, ενώ τραυμάτισε σοβαρά τη 45χρονη σύζυγο του τελευταίου Αμεντ Χαναάν. Η εν ψυχρώ δολοφονία σημειώθηκε μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών του Νίκου Ζουμπατλή, ενός δεκάχρονου κοριτσιού και του πεντάχρονου αδελφού της.
Οπως ανέφερε στο «Βήμα» υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που είχε παρακολουθήσει τις έρευνες, «ήταν μια πρωτοφανής εγκληματική ενέργεια, αφού για πρώτη φορά είχαμε εισβολή του δολοφόνου στο σπίτι των θυμάτων του, τους οποίους πυροβόλησε με χαρακτηριστική ψυχραιμία και έφυγε χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ο δράστης ήξερε πού ήταν ο πίνακας του ρεύματος και έκοψε τα καλώδια με τρόπο που, όπως προέκυψε από σχετική πραγματογνωμοσύνη που ζητήσαμε από τεχνικούς της ΔΕΗ, θα μπορούσε να του προκαλέσει ηλεκτροπληξία. Στη συνέχεια μέσα στο σκοτάδι αιφνιδίασε τα θύματά του που βρίσκονταν στην αυλή. Επιναν τον καφέ τους, μοιράζονταν ένα κομμάτι κέικ και άκουγαν ανέμελοι μουσική από το ραδιόφωνο».
Ενα καινούργιο στοιχείο αποκαλύπτεται τώρα, όπως εξηγεί ο αξιωματικός: «Οταν κόπηκε το ρεύμα ένα από τα θύματα επιχείρησε να τηλεφωνήσει στο κέντρο πληροφοριών του ΟΤΕ προκειμένου να μάθει τον τηλεφωνικό αριθμό για τις βλάβες της ΔΕΗ στην περιοχή. Είχε αρχίσει να μιλά με την τηλεφωνήτρια όταν άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί. Εμείς βρήκαμε μετά την υπάλληλο του ΟΤΕ η οποία, όπως μας είπε, πίστεψε ότι έπεφταν κροτίδες και δεν ενημέρωσε κανέναν. Εμείς ειδοποιηθήκαμε από τους κατοίκους του Λόγγου όταν το κοριτσάκι της οικογένειας Ζουμπατλή βγήκε έντρομο στους δρόμους και κλαίγοντας έφτασε στην πλατεία του χωριού. Εκεί τους είπε για το κακό που είχε συμβεί. Είμαστε βέβαιοι ότι ο δράστης έφυγε από την πλευρά της παραλίας χωρίς να αφήσει κανένα ουσιαστικό ίχνος. Από το σπίτι δεν είχε κλέψει τίποτα. Ηταν φανερό ότι ήθελε μόνο να σκοτώσει. Και το έκανε με εντυπωσιακή ηρεμία και επαγγελματισμό…».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε εκτεταμένες έρευνες για να βρουν τον φυσικό και τον ηθικό αυτουργό του εγκλήματος αλλά και το κίνητρο της μαζικής δολοφονίας. Οπως αναφέρει άλλος έμπειρος αξιωματούχος των διωκτικών αρχών που παρακολουθούσε τις σχετικές ενέργειες «η 45χρονη που διασώθηκε από το μακελειό μάς έδωσε μια γενική περιγραφή του δολοφόνου και όχι τίποτε το ουσιαστικό. Συνάμα δεν βρήκαμε κανένα όχημα διαφυγής του εκτελεστή. Κάποιοι μιλούσαν αόριστα για ένα μαύρο αυτοκίνητο, χωρίς καμία λεπτομέρεια. Ούτε εντοπίσαμε επίμαχη κλήση από τη σάρωση κινητών. Εκείνη την περίοδο εξάλλου ήταν ακόμα ανεξέλεγκτη η αγορά καρτοκινητών ενώ δεν είχαμε στη διάθεσή μας και τα συστήματα υποκλοπών. Είχαμε σταθεί ιδιαίτερα στην κίνησή του να κόψει το ρεύμα στο σπίτι. Μερικούς μήνες αργότερα κάποιος μας είχε πει ότι στην ίδια περιοχή είχε γίνει απόπειρα κλοπής σε ένα κατάστημα, όπου είχε προηγηθεί πάλι παρέμβαση στο ρεύμα για… συσκότιση. Οι υπόνοιες είχαν πέσει σε κάτοικο του χωριού. Και πάλι όμως δεν προέκυψε οποιοδήποτε εκμεταλλεύσιμο στοιχείο και οι πληροφορίες δεν διασταυρώθηκαν. Ούτε προέκυψε οτιδήποτε από άλλες προγενέστερες ή μεταγενέστερες έρευνες για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος εντός και εκτός Αχαΐας».
Αναζητώντας το κίνητρο…


Οσον αφορά το κίνητρο της τριπλής δολοφονίας, οι αστυνομικοί εξέτασαν αρχικά τις εμπορικές δραστηριότητες του Μιχάλη Ζουμπατλή που διατηρούσε διαφημιστική εταιρεία στην Αίγυπτο και ήταν αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου εκεί. Στο μικροσκόπιο τέθηκαν η εργασία και οι επαφές του δολοφονηθέντος γιου του, Νίκου, ο οποίος δούλευε ως γραφίστας στην επιχείρηση του πατέρα του.
Οι αστυνομικοί που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση επισημαίνουν: «Καμία σχέση της δολοφονίας με κάποια επαγγελματική ή οικονομική εκκρεμότητα των θυμάτων δεν επαληθεύθηκε. Είχε αναπτυχθεί ένα σενάριο για κυκλώματα που σχετίζονταν με εμπόριο διαμαντιών. Ούτε και αυτό επιβεβαιώθηκε. Δεν βρίσκαμε σε αυτόν τον κύκλο των δραστηριοτήτων κανένα κίνητρο που να εξηγεί μια τέτοια σφαγή…».
Ενα από τα σενάρια που εξετάστηκαν με σοβαρότητα από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και από τις δικαστικές αρχές είναι η πολλαπλή δολοφονία να είχε σχέση με προστριβές στο οικογενειακό περιβάλλον του Μιχάλη Ζουμπατλή. Σύμφωνα με αναφορές, ένα μέλος της οικογένειας Ζουμπατλή, το οποίο συμπτωματικά την ημέρα του εγκλήματος δεν βρισκόταν στο σπίτι στον Λόγγο Αιγίου, είχε πολυετή δικαστική διένεξη με άλλο συγγενικό του πρόσωπο για ζήτημα επιμέλειας παιδιών – και όχι μόνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγο πριν από την αιματοχυσία του Λόγγου, στο πλαίσιο αυτής της δικαστικής διαμάχης, δύο από τους δολοφονηθέντες είχαν προχωρήσει σε επιβαρυντικές καταθέσεις. Επιπλέον φαίνεται να υπήρχε μια ενδοοικογενειακή προστριβή για ένα ακίνητο μεγάλης αξίας στην περιοχή του Μετς, ενώ είχαν αναδειχθεί και ζητήματα κληρονομιάς. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάλεσαν για εξέταση τα συγκεκριμένα πρόσωπα από το οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων, χωρίς ωστόσο να προκύψει οποιοδήποτε ενοχοποιητικό στοιχείο.
Ετσι η υπόθεση έμεινε σε εκκρεμότητα.
Ο φάκελος έχει διερευνηθεί τα τελευταία χρόνια και από τους δικαστικούς λειτουργούς στο Αίγιο, χωρίς και πάλι ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ο τριπλός φόνος του Αιγίου παραμένει για μας μεγάλο μυστήριο. Εχουμε ορισμένες ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις. Και είναι φανερό ότι όσο περνά ο χρόνος οι ελπίδες εξιχνίασης του εγκλήματος θα λιγοστεύουν».

Δολοφονίες με πολλά θύματα στην Ελλάδα


Αύγουστος 1996, Θάσος
. Μαζική δολοφονία από τον 24χρονο φοιτητή Θεολογίας Θεόφιλο Σεχίδη πέντε συγγενών του στον Λιμένα Θάσου. Σκότωσε τον 55χρονο πατέρα του Δημήτρη, τη 48χρονη μητέρα του Μαρία, την 27χρονη αδελφή του Ερμιόνη, την 75χρονη γιαγιά του Ερμιόνη Καλαμάρα, καθώς και τον 58χρονο θείο του Βασίλη Σεχίδη που διέμενε στο Βέλγιο και είχε έλθει τον Μάιο εκείνης της χρονιάς να τους επισκεφθεί. Η αποκάλυψη του εγκλήματος έγινε έπειτα από προσπάθειες της συζύγου του θείου του στο Βέλγιο να εντοπίσει τον άφαντο 58χρονο.

Ιούλιος 2001, Θάσος. Σε εξοχική κατοικία στην περιοχή της Καλλιράχης ανακαλύπτονται τα πτώματα του 48χρονου υπαλλήλου της Νομαρχίας Καβάλας Γιάννη Γκουλούση, του 56χρονου υπαλλήλου της Πολεοδομίας Γιώργου Χαλκίδη και του 49χρονου υπαλλήλου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Κυριάκου Αθανασά. Είχαν πυροβοληθεί από έναν δράστη και είχαν δεχθεί χαριστική βολή. Περίπου 13 χρόνια αργότερα ασκούνται διώξεις για το έγκλημα σε βάρος 57χρονου επιχειρηματία της Καβάλας που είχε κατηγορηθεί και για ληστείες.

Αύγουστος 2002, Φθιώτιδα. Ο πυροσβέστης και κυνηγός Ηλίας Λιασκώνης πυροβόλησε και σκότωσε τους κυνηγούς Γιώργο Τριανταφύλλου, Γιώργο Πουρνάρα και Βασίλη Αδαμά κοντά στο χωριό Σκαμνιές και στη συνέχεια πέταξε τα πτώματά τους σε χαράδρα 1.000 μέτρων. Κίνητρο του τριπλού φόνου ήταν ένα χρέος που είχαν τα θύματα από την αγορά ενός κυνηγετικού σκυλιού! Ο δράστης καταδικάστηκε σε τρις ισόβια και πέντε χρόνια.

Νοέμβριος 2006, Αγρίνιο. Ο κτηνοτρόφος Διονύσης Φούκας και ο πατέρας του Λυσίμαχος σκοτώνουν τους κυνηγούς Βασίλη, Χρήστο και Αλέξη Νικολόπουλο, Ηλία Πίππα και Λάμπρο Αντρέσσα, ηλικίας από 17 ως 33 ετών, γιατί «τους πατάγανε τα τριφύλλια και τους φοβίζανε με τους πυροβολισμούς τα πρόβατα». Καταδικάστηκαν σε πέντε φορές ισόβια. Η τραγωδία «επεκτάθηκε» όταν η μητέρα και η αδελφή του 17χρονου Αλέξη Νικολόπουλου έθεσαν τέλος στη ζωή τους μερικά χρόνια αργότερα.
Μάιος 2008, Αθήνα. Μακελειό σε καφενείο στον Αγιο Παντελεήμονα στη συμβολή των οδών Αλκιβιάδου και Παιωνίου. Ομάδα αλβανών ποινικών γαζώνει τους θαμώνες με υποπολυβόλα σκοτώνοντας δύο Αλβανούς και έναν Ρουμάνο. Οι δράστες συνελήφθησαν μερικούς μήνες αργότερα από αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής.


HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk