Ποζάρετε, χαμογελάστε και… ανεβάστε τη φωτογραφία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Αυτό είναι το σλόγκαν που συνοδεύει τον καθρέφτη Self Enhancing Live Feed Image Engine ή αλλιώς SELFIE, ο οποίος κάνει ό,τι ακριβώς μαρτυρεί το όνομά του: τραβάει φωτογραφίες από χαμογελαστούς χρήστες που βλέπουν το είδωλό τους και στη συνέχεια τις «ποστάρει» στα social media.

«Αρχικά χρειάστηκε να πειραματιστούμε λίγο με τη διασκεδαστική πλατφόρμα προκειμένου να την κάνουμε να λειτουργεί όπως επιθυμούσαμε»
αναφέρει ο Ντι Τζέι Σολ, επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρείας iStrategyLabs που βρίσκεται πίσω από τον «δικτυωμένο» καθρέφτη.
Το μυστικό της λήψης, όπως εξηγεί, κρύβεται στην ανίχνευση του χαμόγελου. Στο πίσω μέρος του SELFIE υπάρχει ένας μίνι υπολογιστής τύπου Mac o οποίος τρέχει ένα πρόγραμμα «ανάγνωσης» προσώπου. Με τη βοήθεια μιας webcam ο καθρέφτης εντοπίζει το χαμόγελο του χρήστη ανάβοντας ενδεικτικά τα φωτάκια LED που βρίσκονται στα πλαϊνά του. Μέσα σε δύο δευτερόλεπτα η ένταση των LED αυξάνεται δίνοντας έτσι το… σύνθημα της φωτογραφικής λήψης. Τέλος, ο καθρέφτης «τιτιβίζει» τη φωτογραφία στο Twitter.
Σύμφωνα με τους επινοητές του καθρέφτη, δεν αποκλείεται μελλοντικά να προστεθούν και επιπλέον δυνατότητες, όπως π.χ. η ενεργοποίηση της κάμερας μέσω του κλεισίματος του ματιού ή κάποιας άλλης κίνησης του χρήστη.
Εκτυπωτής τσέπης
Εναν μικροσκοπικό εκτυπωτή που «περπατάει» στην επιφάνεια του χαρτιού τυπώνοντας το κείμενο δημιούργησαν ερευνητές της εταιρείας Zuta Labs.
O ασύρματος ρομποτικός εκτυπωτής, ο οποίος έχει βάρος μόλις 300 γραμμ. και μοιάζει με… κουτάκι από κόσμημα, εκτυπώνει 1,2 σελίδες μέσα σε περίπου ένα λεπτό. Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον χώρο της εκτύπωσης εν κινήσει καθώς ο μίνι εκτυπωτής είναι εξοπλισμένος με τεχνολογία Bluetooth για εύκολη συνδεσιμότητά του π.χ. με ταμπλέτες και smartphones. To «πολύγλωσσο» λειτουργικό σύστημα που τον συνοδεύει επικοινωνεί με συσκευές Android, iOS, Linux, OSX και Windows.
Για την ώρα το υπάρχον μοντέλο-μινιατούρα διαθέτει ανάλυση εκτύπωσης 96Χ192 dpi, δέχεται μόνο μαύρο μελάνι και έχει ενταχθεί στη σελίδα προσέλκυσης κεφαλαίων Kickstarter. «Ουσιαστικά κρατήσαμε την κεφαλή του εκτυπωτή, της προσθέσαμε ροδάκια και την αφήσαμε να τρέξει επάνω στο χαρτί» αναφέρουν οι ευρηματικοί ισραηλινοί επινοητές του μίνι εκτυπωτή.
Ερχεται η βαλίτσα-πατίνι
Ονομάζεται Commute-Case και αποτελεί ένα ηλεκτροκίνητο πατίνι πόλης, με αποθηκευτικό χώρο υπό μορφή βαλίτσας. Η βαλίτσα-πατίνι, σύμφωνα με την εταιρεία Green Energy Motors που τη σχεδίασε, μπορεί να φιλοξενήσει στο εσωτερικό της από το λάπτοπ που κατόχου της ως τα ρούχα του ή άλλα πιο βαριά αντικείμενα.
Το πρότυπο βάρους 12 κιλών είναι αναδιπλούμενο, γεγονός που σημαίνει ότι, αν ο χρήστης δεν έχει άλλα αντικείμενα εντός της βαλίτσας, μπορεί να «κλείσει» το πατίνι και να το αποθηκεύσει εκεί. Το σκουτεράκι λειτουργεί με τη βοήθεια επαναφορτιζόμενων μπαταριών, που του χαρίζουν ταχύτητα 20 χλμ./ώρα. Ακόμη, σε περίπτωση που ξεμείνει από ενέργεια, ο κάτοχός του μπορεί να το κινήσει με τον παραδοσιακό τρόπο, σπρώχνοντας με το πόδι.
Tο Commute-Case αποτελεί «αξεσουάρ» για λίγους καθώς, σύμφωνα με την εταιρεία, η τιμή του θα εκτοξεύεται –ούτε λίγο ούτε πολύ –στα 4.300 ευρώ. Δεν έχει ανακοινωθεί, παρ’ όλα αυτά, ακόμη η ημερομηνία διάθεσής του στην αγορά.
ΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ… ΔΡΟΜΟ
Το μέλλον της πλοήγησης, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται στα… παπούτσια μας. Ο λόγος για τα Lechal, τα παπούτσια τεχνολογίας Bluetooth τα οποία επικοινωνούν με smartphone αφήνοντας το «στίγμα» τους στους χάρτες πλοήγησης του κινητού.
Η συσκευή αναγνωρίζει τη θέση του «παπουτσωμένου» χρήστη και στη συνέχεια υπολογίζει τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει με βάση τους προορισμούς που εκείνος έχει εισαγάγει στο σύστημα. Τα κόκκινα παπούτσια διαθέτουν ακόμη δόνηση η οποία ειδοποιεί τον κάτοχό τους σε περίπτωση που οφείλει να αλλάξει διαδρομή ή έχει περάσει τον προεπιλεγμένο στόχο του. Ακόμη, τα μοντέρνα παπούτσια υπολογίζουν βήματα και θερμίδες, ενώ ειδοποιούν και στην περίπτωση που ο χρήστης ξεχάσει το κινητό του.
Η τεχνολογία «footnav», όπως την ονομάζουν οι δημιουργοί της, μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα παπούτσια υπό μορφή «έξυπνων» πάτων. Και στις δύο περιπτώσεις στοιχίζει περί τα 72 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ