Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα εξετάσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους μετά το καλοκαίρι.

«Υπάρχουν ακόμη κάποιες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από την Ελλάδα, ώστε να εγκρίνουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης […] Μετά από αυτό θα εξετάσουμε το ζήτημα του χρέους και πώς θα προχωρήσουμε μετά το καλοκαίρι», δήλωσε ο Reza Moghadam, διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, στην τηλεόραση του Reuters.

Ντάισελμπλουμ: «Σοφή» η σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Για μετά το καλοκαίρι προσδιόρισε την εξέταση του ζητήματος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με δηλώσεις του προς το πρακτορείο Bloomberg.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας εξέφρασε τη βούληση της ζώνης του ευρώ να «κάνει περισσότερα» για να καταστεί βιώσιμο το χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και εφαρμόζει το πρόγραμμα.

Ο ίδιος δεν θέλησε να παρουσιάσει ως ειλημμένη την απόφαση για το χρέος και την συνδύασε τόσο με την έκθεση βιωσιμότητας που θα συντάξει η τρόικα, όσο και με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας.

«Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε, ενώ ως ενδεικτικά μετρά για την απομείωση της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους έφερε την μακρύτερη διάρκεια λήξης των δανείων ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους.

Ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισε «σοφή» την απόφαση σταδιακής επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές αρχής γενομένης από το 2014, προειδοποιώντας ωστόσο για τις προσδοκίες που καλλιεργούνται. Ο ίδιος υποστήριξε πως όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έτσι και η Ελλάδα θα πρέπει να εκδώσει βραχυπρόθεσμο χρέος αρχικά και σταδιακά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

Ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα του ότι το αυριανό Εurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της επόμενης δόσης, λέγοντας πως σε αυτή τη φάση έχει προγραμματιστεί η χορήγηση 8 δισ. ευρώ. «Η τρόικα θα γνωμοδοτήσει για το ποσό που χρειάζεται», ανέφερε.