Εθνική Ασφαλιστική: Κέρδη προ φόρων €111,5 εκατ. το 2013

Κέρδη προ φόρων 111,5 εκατ. ευρώ κατέγραψε στη χρήση του 2013 η Εθνική Ασφαλιστική έναντι 90,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, συνεχίζοντας όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της τη σταθερή και αυξανόμενη κερδοφορία προ απομειώσεων του Ομίλου, η οποία ξεκίνησε το 2011.

Κέρδη προ φόρων 111,5 εκατ. ευρώ κατέγραψε στη χρήση του 2013 η Εθνική Ασφαλιστική έναντι 90,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, συνεχίζοντας όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της τη σταθερή και αυξανόμενη κερδοφορία προ απομειώσεων του Ομίλου, η οποία ξεκίνησε το 2011.
Ο Όμιλος παρουσίασε αντίστοιχα κέρδη προ φόρων ύψους 111,9 εκατ. ευρώ έναντι 92,4 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής και Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Τραπεζικής της Εθνικής και του Ομίλου κ. Δημήτρης Δημόπουλος, δήλωσε σχετικά ότι «πέραν ενός ιδιαίτερα θετικού οικονομικού αποτελέσματος, που για δεύτερο έτος πέτυχε η Εθνική Ασφαλιστική, η εταιρία διατήρησε την ηγετική της θέση στην αγορά που δοκιμάστηκε έντονα ως απόρροια της οικονομικής κρίσης».


Σύμφωνα με τον ίδιο, με αναπροσαρμογή πολιτικών, με ταυτόχρονο εμπλουτισμό και ποιοτική αναβάθμιση προιόντων και υπηρεσιών, σε τρόπο ώστε να είναι κατά το δυνατόν πληρέστερη η αντιμετώπιση του ιδιαίτερα μεγάλου πελατολογίου μας, και με τη συνεχή στήριξη του Ανθρώπινου Δυναμικού μας, εκ των σημαντικοτέρων κεφαλαίων της εταιρίας, αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία και προοπτική.»
Η παραγωγή (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίστρων από αναληφθείσες αντασφαλίσεις, δικαιωμάτων και επενδυτικών συμβολαίων) διαμορφώθηκε για την Εταιρία στα 630,9 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2013 έναντι 639,3 εκατ. ευρώ το 2012. Με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, η παραγωγή ανήλθε σε 545,3 εκατ. ευρώ έναντι 617,0 εκατ. ευρώ το 2012.
Οι αποζημιώσεις που κατέβαλε το 2013 η εταιρία υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ
Η Εταιρία, έχοντας ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 500 εκατ. ευρώ με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της 27ης Σεπτεμβρίου 2012 αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχε υποστεί από τη συμμετοχή της στο PSI, συνέχισε να ενισχύει περαιτέρω τα κεφάλαιά της με τη σημαντική κερδοφορία της, τόσο κατά το 2012, όσο και κατά το 2013.
Συγκεκριμένα, τα Ίδια Κεφάλαια της Εταιρίας κατά το 2013 σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 141,9 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κατά 116,8 εκατ. ευρώ στα κέρδη μετά φόρων της χρήσης και κατά 25,1 εκατ. ευρώ σε λοιπές μεταβολές που επηρέασαν απευθείας την καθαρή θέση, όπως καθαρές αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου διαθέσιμων προς πώληση επενδύσεών της.
Η θετική πορεία των κερδών και η άνοδος της αξίας του χαρτοφυλακίου της Εταιρίας είχαν ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει πλεόνασμα περιθωρίου φερεγγυότητας ύψους 478,3 εκ, υπερκαλύπτοντας τα απαιτούμενα κατά 5,3 φορές.
Η σημαντική ενίσχυση των Ιδίων Κεφαλαίων της Εταιρίας συμβαδίζει με την ηγετική της θέση στην αγορά των ασφαλίσεων ζωής και ζημιών και καταδεικνύει τη δυνατότητά της να αντεπεξέλθει στις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησαν η επί 6 έτη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και η συμμετοχή της στο PSI, προσαρμοζόμενη στη νέα πραγματικότητα και δημιουργώντας αξία για τους ασφαλισμένους της.
Στον Κλάδο Ζωής η παραγωγή το 2013 αυξήθηκε σε 375,0 εκ από 336,9 το 2012 (αύξηση 11,3%) με ταυτόχρονη σημαντική αύξηση του μεριδίου αγοράς από 17% σε 22,8%, όταν η παραγωγή ασφαλίστρων της συνολικής αγοράς στους Κλάδους Ζωής σημείωσε μείωση της τάξεως του 15%. Στους Γενικούς Κλάδους η παραγωγή το 2013 μειώθηκε σε 255,9 εκ από 302,7 το 2012 και το μερίδιο αγοράς διαμορφώθηκε περίπου στο 11,6%.
Η εξέλιξη της κερδοφορίας είναι κυρίως αποτέλεσμα του ελέγχου του κόστους ζημιών ιδιαίτερα στους Κλάδους Ζωής και Αυτοκινήτου, της αποτελεσματικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου Επενδύσεων, της ανάπτυξης και προώθησης νέων προϊόντων, της ενίσχυσης των δικτύων πωλήσεων και της αποτελεσματικής μείωσης των λειτουργικών εξόδων που για την τελευταία τριετία ανέρχεται στο 31%, μέσω συνεργειών με την Μητρική Εταιρία, την Εθνική Τράπεζα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές των τελευταίων ετών στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, όχι μόνο αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης αλλά και τις προοπτικές της, δημιουργώντας ευκαιρίες εξέλιξης για την εταιρία μέσα από το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει, θωρακισμένη κεφαλαιακά από την Μητρική της, με όπλο την αναγνωρισιμότητα του ονόματος της, για την καλύτερη κάλυψη όλων των αναγκών των ασφαλισμένων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk