Αβραμόπουλος: Δεν θα υπάρξει άλλη επιβάρυνση για τα υποβρύχια

Διευκρινίσεις για τη συμφωνία, μεταξύ κυβέρνησης και των ΕΝΑΕ (Ναυπηγία Σκαραμαγκά) με την οποία περιήλθαν στο Πολεμικό Ναυτικό τα τέσσερα υποβρύχια, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

Διευκρινίσεις για τη συμφωνία, μεταξύ κυβέρνησης και των ΕΝΑΕ (Ναυπηγία Σκαραμαγκά) με την οποία περιήλθαν στο Πολεμικό Ναυτικό τα τέσσερα υποβρύχια, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση πέραν των 75,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ήδη βρίσκονται δεσμευμένα γι΄αυτό τον σκοπό στον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ. Τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως είπε, θα λυθούν με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αφορά και την μισθοδοσία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία.

Οι εργαζόμενοι που θα αναλάβουν μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών και των δοκιμών θαλάσσης μέχρι τα τέσσερα υποβρύχια να περιέλθουν στον Στόλο θα πληρωθούν για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες, κατόπιν συμφωνίας με την ΓΣΕΕ. «Το Πολεμικό Ναυτικό είναι ουσιαστικά ο εργοδότης πλέον για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων», επεσήμανε ο υπουργός.

Για «θετικό βήμα» έκαναν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων συμφώνησαν με τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσον αφορά στην παραλαβή των υποβρυχίων, κινούμενοι προς την κατεύθυνση ότι πρέπει να διασφαλιστεί το εθνικό συμφέρον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ωστόσο, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ναυπηγεία και οι εργαζόμενοί τους, εξαιτίας των διαφορών ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε πριν από ένα μήνα με τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ισκαντάρ Σάφα, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι στην συνάντηση κατέστη σαφές ότι για το ΥΕΘΑ δεν επρόκειτο να διαπραγματευθεί μαζί του όσο εκκρεμεί η αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, πολύ περισσότερο δε για υλικά που δεν έχουν παραδοθεί και έχουν εξοφληθεί και για εργασίες που δεν εκτελέστηκαν.

Δυο μέρες αργότερα ο Σάφα με επιστολή του δήλωνε ότι δεχόταν να αποδεσμεύσει τα υποβρύχια, προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό να χρησιμοποιήσει τον ειδικό χώρο των ΕΝΑΕ και το προσωπικό, ώστε να ολοκληρωθούν οι δοκιμές.

Ο ιδιοκτήτης έδωσε γραπτές οδηγίες τόσο προς τους εκπροσώπους των ΕΝΑΕ όσο και προς τους υπεργολάβους της HDW να τεθούν στη διάθεση του Πολεμικού Ναυτικού μέχρι να ολοκληρωθούν τα υποβρύχια. Εξάλλου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη συνάντηση στο Κατάρ με τον πρόεδρο της ThyssenKrupp (HDW).

«Έχει ήδη γίνει καταλογισμός του ποσού που είχε δοθεί στην HDW για υλικά (102 εκατομμύρια ευρώ), τους έχει κοινοποιηθεί και ο καταλογισμός αυτός συμπεριλαμβάνεται και στην αυτοτελή προσφυγή του Δημοσίου που θα κατατεθεί κατά των ΕΝΑΕ», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι αν υπάρξει πρόσθετο κόστος πέραν των 75 εκατομμυρίων ευρώ, θα καταλογιστεί και θα αναζητηθεί από τα ΕΝΑΕ μέσω της προσφυγής της Ελλάδας στη Διεθνή Διαιτησία. «Σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στον χώρο των Ναυπηγείων και αυτά δεν προβλέπεται να μετακινηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των τεστ θαλάσσης» υπογράμμισε ο υπουργός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk