Επίσκεψη στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού Σώματος πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκος (φωτογραφία), συνοδευόμενος από τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη. Τώρα θα πείτε γιατί βρέθηκε ξαφνικά στα «βατράχια»; Πρώτον, διότι στα ΟΥΚ υπηρετεί ο γιος του, αξιωματικός στο Λιμενικό κ. Δ. Μπαλτάκος και δεύτερον επειδή ένας έλληνας επιχειρηματίας έκανε μία σημαντική δωρεά που αφορά τη νέα στολή των «βατραχανθρώπων». Οπως έλεγε ο υπουργός Ναυτιλίας, ο υιός Μπαλτάκος είναι ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς των «βατραχανθρώπων», εκπαιδευμένος μάλιστα στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών. Και αφού έγινε επίδειξη της νέας στολής σχηματίστηκε ένα «πηγαδάκι» από τρεις οπαδούς του… Παναθηναϊκού (ο κ. Μπαλτάκος, ο κ. Βαρβιτσιώτης και ο επιχειρηματίας) και άρχισε συζήτηση και για το… μπάσκετ. Η επίσκεψη Μπαλτάκου στα ΟΥΚ έγινε μετά τις δηλώσεις του στον Βήμα 99,5 ότι «είμαι αντικομμουνιστής, έτσι γεννήθηκα, έτσι θα πεθάνω…».
SMS από τον Πρωθυπουργό


Ενα SMS έλαβε στο κινητό του ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης την επομένη ακριβώς της συμφωνίας με την τρόικα. Οπως με πληροφόρησαν συνάδελφοί του υπουργοί που έτυχε να δουν το μήνυμα, αποστολέας ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Τι του έγραφε; «Δεν μπορώ να καταλάβω τι τους είπες και τους τρέλανες. Προχώρα μπροστά». Ο κ. Γεωργιάδης μετά το μήνυμα αυτό καμάρωνε από υπερηφάνεια, έλεγε «να ξέρετε ότι με την τρόικα τα πήρα όλα πάνω μου» και διέψευσε κάθε πληροφορία ότι θέλει να φύγει από το υπουργείο Υγείας για να πάει στην Ευρωβουλή: «Πού να πάω;» τους έλεγε, για να προσθέσει ότι τα περί παραιτήσεως είναι όλα «αστειότητες». Το ερώτημα όμως για τους συνομιλητές τους παρέμενε: «Αλήθεια, τι είπες στους τροϊκανούς και τους τρέλανες;». Δεν ήταν τίποτα άλλο από το… σαλάμι. Οταν δηλαδή γύρισε προς τον κ. Τόμσεν και του είπε σε μία δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων: «Δεν μου λες Πόουλ, από σαλάμι ξέρεις; Γιατί εάν ξέρεις και το φας ολόκληρο μπορεί και να πεθάνεις. Αν το κόψεις όμως σε φέτες θα το απολαύσεις».
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης και ο ΣΥΡΙΖΑ


Ρώτησαν κάποια στιγμή τον γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αν θα παραμείνει στη θέση του ή θα παραιτηθεί, με δεδομένο ότι η θητεία του λήγει μετά την παρούσα κυβερνητική θητεία. Και ιδού τι απάντησε: «Εγώ δεν έχω πρόβλημα, θέλω να μείνω. Αλλά ξέρετε τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν και όποτε γίνει κυβέρνηση, πράγμα που δεν το πιστεύω, να βάλει μία υπογραφή σε ένα έγγραφο και να φύγω». Κρατάω απλώς ότι ο κ. Θεοχάρης δεν πιστεύει ότι θα γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
***
Ισως τον γενικό γραμματέα Εσόδων να μην απασχολεί καν το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού την Παρασκευή έδειχνε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα του Taxisnet που είχε ανοίξει και την υποδοχή που έτυχε από τους φορολογουμένους. «Λίγες ώρες από τη στιγμή που άνοιξε το Taxisnet ανταποκρίθηκαν 45 φορολογούμενοι. Οι δύο είχαν εισοδήματα να πληρώσουν, οι πέντε να εισπράξουν και οι υπόλοιποι 38 είχαν μηδενικό εισόδημα» έλεγε.
Οι ομιλίες των 9 λεπτών


Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δ. Αβραμόπουλος ίσως να είναι ο μοναδικός πολιτικός που… χρονομετρεί τις ομιλίες του. Σπεσιαλίστας στην επικοινωνία, γνωρίζει ότι εάν ένας ομιλητής ξεπεράσει τα 15 λεπτά πιθανόν να μην εισακούεται και έτσι προτού εκφωνήσει την ομιλία του, τη χρονομετρεί και δεν ξεπερνά ποτέ όχι μόνον τα 15 λεπτά, αλλά ούτε τα 9 λεπτά. Μάλιστα προχθές όταν μίλησε στη Βουλή (ακριβώς 9 λεπτά, ενώ είχε χρόνο ως υπουργός 15 λεπτά) γύρισε προς τον προεδρεύοντα και του είπε: «Σας ακούω κάθε φορά να λέτε «ολοκληρώνετε παρακαλώ» σε πολλούς ομιλητές που περνούν τον χρόνο και τα καμπανάκια να κτυπούν συνεχώς για να συντομεύουν. Εγώ που τελειώνω στον μισό χρόνο, δεν έχετε να μου πείτε τίποτα;».
Το κώλυμα των ευρωεκλογών


Μία εκλογική περιφέρεια έως και τέσσερις σταυρούς και ένα… «κώλυμα» (και όχι… ασυμβίβαστο) προβλέπει ο νόμος για τις ευρωεκλογές που κατατέθηκε από τον κ. Ι. Μιχελάκη στη Βουλή. Ποιο είναι το «κώλυμα»; Οτι δεν μπορεί να είναι κάποιος ή κάποια υποψήφιος (ή υποψήφια) ευρωβουλευτής και βουλευτής ταυτόχρονα. Με άλλα λόγια όποιος ή όποια θέλει να εκτεθεί σε ευρωψηφοδέλτιο και είναι μέλος του Κοινοβουλίου θα πρέπει προηγουμένως να παραιτηθεί.
***
Προβλέπει επίσης οι προεκλογικές δαπάνες να μην ξεπερνούν τις δαπάνες της προεκλογικής περιόδου για τους υποψηφίους της Β’ Αθήνας (δηλαδή 135.000 ευρώ), αλλά και νομοθετεί για πρώτη φορά για ευρωεκλογές το… παράβολο για κάθε υποψήφιο που είναι 150 ευρώ. Διατηρεί το παράβολο των 3.000 ευρώ (ήταν 2.900 και έγινε 3.000 ευρώ) για τη συμμετοχή του συνδυασμού ή κόμματος στις εκλογές, αλλά σε περίπτωση που το κόμμα ξεπεράσει το 3% τότε τα χρήματα του επιστρέφονται. Αν δεν το ξεπεράσει, πάει κατευθείαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

HeliosPlus