Για αφωνία, σχετικά με τις επιθέσεις και το κλίμα εκφοβισμού εις βάρος των ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία από νεοναζί, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Εξωτερικών και τον Ευ.Βενιζέλο προσωπικά.

Η υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Ρ.Δούρου δήλωσε: «Στο στόχαστρο της άκρως επικίνδυνης νεοναζιστικής οργάνωσης της Ουκρανίας, ‘Δεξιός Τομέας’, που καλεί τα μέλη της να πάρουν τα όπλα και να κατέβουν στους δρόμους, βρίσκονται οι Έλληνες ομογενείς. Μάλιστα η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλεξάντρα Προτσένκο, κατήγγειλε ξυλοδαρμούς ομογενών και κλίμα εκφοβισμού.

»Ωστόσο αυτές τις εξελίξεις δεν προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με την Κάθριν Άστον, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, κ. Βενιζέλος, δεν αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου, στο θέμα αυτό.

»Είναι προφανές ότι οι 150.000 ομογενείς που βρίσκονται στο στόχαστρο των νεοναζί, δεν εντάσσονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών. Εξ ου και η αφωνία του κ. Βενιζέλου».

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

«Είναι κατώτερο των περιστάσεων τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως η κατάσταση των ομογενών μας στην Ουκρανία, να καθίστανται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με δηλώσεις στελεχών κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κατάσταση των ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία.

«Και μόνο το γεγονός» προσθέτει «ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου έκανε σήμερα δήλωση για την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία, επιτιθέμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό τη νέα της ιδιότητα, της υποψήφιας περιφερειάρχη Αττικής, και όχι ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα λέει όλα. Ακολούθησαν με δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης, αλλά και η Χρυσή Αυγή».

«Αν όσοι έκαναν δηλώσεις» τονίζει το ΥΠΕΞ «ζητούσαν να ενημερωθούν πριν τοποθετηθούν δημόσια για το ζήτημα αυτό, θα γνώριζαν τη σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας.

» Η Ομοσπονδία αναφέρεται στη στενή και διαρκή συνεργασία της με την πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα γενικά μας προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη και διαψεύδει αυτά που εκλαμβάνονται ως δεδομένα στις παραπάνω ανακοινώσεις».