Μια πειραματική θεραπεία για την αλλεργία στα φιστίκια που εφαρμόστηκε σε κλινική δοκιμή σε παιδιά στη Βρετανία φαίνεται να δίνει θεαματικά αποτελέσματα «αλλάζοντας τη ζωή» των μικρών εθελοντών που υπεβλήθησαν σε αυτή. Η θεραπεία δεν είναι ακόμη εφαρμόσιμη σε ευρεία κλίμακα, οι ειδικοί όμως πιστεύουν ότι τα αποτελέσματά της είναι ενθαρρυντικά για τον δύσκολο αγώνα της αντιμετώπισης των αλλεργιών.

Η αλλεργία στα φιστίκια, η οποία είναι εν δυνάμει θανατηφόρα, είναι από τις πλέον διαδεδομένες στον δυτικό κόσμο. Όπως συμβαίνει με όλες τις αλλεργίες, δεν υπάρχει θεραπεία: όσοι είναι αλλεργικοί στα φιστίκια ή σε οποιαδήποτε άλλη τροφή πρέπει απλώς να αποφεύγουν την αιτία της αλλεργίας τους.

Φιστικοθεραπεία υπό έλεγχο

Στην κλινική δοκιμή που έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Adenbrrooke’s στο Κέιμπριτζ, 85 παιδιά έτρωγαν καθημερινά πρωτεΐνη φιστικιού υπό την παρακολούθηση των γιατρών, ξεκινώντας από μικρές δόσεις οι οποίες σταδιακά αυξάνονταν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «The Lancet» με ελληνίδα πρώτη συγγραφέα, την Κατερίνα Αναγνώστου, έξι μήνες αργότερα το 86% των παιδιών μπορούσε να τρώει ποσότητα πρωτεΐνης που αντιστοιχούσε σε πέντε φιστίκια την ημέρα.

Συγκεκριμένα η δοκιμή ξεκίνησε με την κατανάλωση δόσης πρωτεΐνης αντίστοιχης με το 0,70 ενός φιστικιού (θεωρητικά κατώτερη από το «κατώφλι» που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία), η οποία αυξανόταν σταδιακά κάθε 15 ημέρες. Τα παιδιά έπαιρναν για πρώτη φορά τη μεγαλύτερη δόση στο νοσοκομείο, παρουσία των γιατρών, για την περίπτωση που θα παρουσιαζόταν κάποια αντίδραση, και στη συνέχεια εξακολουθούσαν να καταναλώνουν την ίδια δόση στα σπίτια τους. Με τον τρόπο αυτό τα περισσότερα παιδιά «έμαθαν» σταδιακά να ανέχονται το φιστίκι.

«Έναν χρόνο αργότερα μπορούσα να φάω πέντε ολόκληρα φιστίκια χωρίς καμία αντίδραση» δήλωσε στο BBC η 11χρονη Λίνα Μπάρντεν, η οποία συμμετείχε στη δοκιμή. «Η δοκιμή ήταν μια εμπειρία και μια περιπέτεια που άλλαξε τη ζωή μου, πέρασα πάρα πολύ ωραία, όμως εξακολουθώ να σιχαίνομαι τα φιστίκια!».

Αρκετός δρόμος ακόμη

Ανάλογες θεραπείες έχουν δοκιμαστεί και από άλλες ερευνητικές ομάδες όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες. Αυτή είναι η πρώτη δοκιμή που δίνει τόσο θετικά αποτελέσματα, οι ειδικοί όμως τονίζουν ότι ακόμη έχουμε να διανύσουμε αρκετό δρόμο έως ότου η προσέγγιση αυτή αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως.

Η Πάμελα Γιούαν, μια εκ των ερευνητών που διεξήγαγαν τη δοκιμή του Addenbrooke’s, διευκρίνισε ότι απαιτούνται ακόμη περαιτέρω μελέτες ενώ έσπευσε να προειδοποιήσει τους ασθενείς να μην δοκιμάσουν κάτι ανάλογο μόνοι τους. «Οι θεραπείες του είδους πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς και υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες» υπογράμμισε στο BBC.

Ανάλογες επιφυλάξεις εξέφρασαν και ειδικοί οι οποίοι ασχολούνται με την αλλεργία στα φιστίκια αλλά δεν συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη. «Η θεραπεία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια βελτίωσης της διαχείρισης της αλλεργίας στα φιστίκια αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμη να εφαρμοστεί στην κλινική πράξη» δήλωσε ο Γκίντεον Λακ, επικεφαλής ενός προγράμματος για την αλλεργία στα φιστίκια στο Νοσοκομείο Παίδων Evelina του Λονδίνου. «Πρέπει να γίνει μια ενδελεχής αξιολόγηση των κινδύνων ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα θέσουμε τη ζωή αυτών των παιδιών σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο».

Ενας από τους φόβους που εκφράζουν οι αλλεργιολόγοι είναι η «χαλάρωση» της προσοχής των αλλεργικών. «Μεταξύ των ζητημάτων που παραμένουν ανοιχτά είναι το πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα και το αν τα θετικά αποτελέσματα ενδεχομένως προσδίδουν στα αλλεργικά άτομα μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» επεσήμανε ο Μπάρι Κέι, καθηγητής στο τμήμα Αλλεργιών και Κλινικής Ανοσολογίας του Imperial College του Λονδίνου.