Διευκρινίσεις μετά το σάλο που προκάλεσε με τη δήλωσή του ότι «κι εμείς παρακολουθούσαμε τους Αμερικανούς» έδωσε την Πέμπτη, μέσω του ΒΗΜΑ 99,5 ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι οι παρακολουθήσεις των δύο αμερικανών πρέσβεων σε Αθήνα και Αγκυρα αφορούσαν τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και ειδικότερα την αρνητική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Όπως είπε, η ΕΥΠ εντόπισε δύο σταθερά τηλέφωνα, με τις δυνατότητες που είχε τότε –«και θέλω να τους δοξάσω γι’ αυτό»– και παρακολουθούσαν τους δύο πρέσβεις των ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή είχε τεθεί το δίλημμα εάν θα μπει η Κύπρος στην ΕΕ ή πρώτα η Τουρκία και μετά η Κύπρος ·τη δεύτερη άποψη υποστήριζαν οι ΗΠΑ, ανέφερε.

Υποστηρίζοντας το επιχείρημα που διατύπωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες, «κάνουμε ό,τι κάνουν όλοι», ο Θ.Πάγκαλος τόνισε ότι δεν υιοθετεί την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα θύμα, αλλά ότι «η Ελλάδα πρέπει όποτε και όπου μπορεί να κάνει ό,τι κάνουν κι όλοι οι άλλοι». «Αλλωστε, το «κάνουμε ό,τι κάνουν κι άλλοι» ήταν το σχόλιο και του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ σε σχετική ερώτηση», παρατήρησε ο κ. Πάγκαλος.

Επιπλέον, ο κ. Πάγκαλος αναρωτήθηκε γιατί στη διαμάχη μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών για τις παρακολουθήσεις της NSA «θα πρέπει να είμαστε υπέρ της Μέρκελ;» και πρόσθεσε: «Σε πολύ δύσκολες στιγμές μάς στήριξαν οι ΗΠΑ, ενώ από την άλλη έχουμε τη γνωστή κατάσταση. Γιατί να μισούμε τους λαούς κατά ιεραρχία;»

Σε ό,τι αφορά τη συγκυρία που έκανε την αποκάλυψη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Έχει γίνει συζήτηση στον Τύπο γι’ αυτό και στο παρελθόν. Δεν το διέψευσε κανείς» και αναρωτήθηκε: «Τι ζημιά μας κάνει; Οι αμερικανοί παρακολουθούσαν τον πρωθυπουργό κι εμείς τους παρακολουθήσαμε για την εκστρατεία κατά της Κύπρου. Γιατί η Ελλάδα να είναι πάντα θύμα; Γιατί η Ελλάδα πάντα να την τρώει; Γιατί να μην παίρνει πρωτοβουλίες; Γιατί η κακομοιριά, η μιζέρια κι αυτός ο αστικός καθωσπρεπισμός;»

Για την κριτική που του ασκήθηκε, ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι «οι εμπαθέστερες και κακοηθέστερες επιθέσεις» εις βάρος του έγιναν από το ΠΑΣΟΚ. Τόνισε, δε, ότι αισθάνεται «μισητός σε ένα χώρο που νόμιζα ότι ανήκα».

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τις δηλώσεις του περί υποκλοπών από την ΕΥΠ και τη σχέση του με το ΠαΣοΚ.{{{ audio1 }}}

Για τις δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ 99,5 περί υποκλοπών από την ΕΥΠ

«Εγώ είπα ότι κάποια στιγμή παρακολούθησε η ΕΥΠ δύο παλιάς τεχνολογίας σταθερά τηλέφωνα που έχουμε. Και κατάφερε, προς τιμήν της και θέλω να τους δοξάσω, διότι είναι μεγάλη τους επιτυχία, να παρακολουθούμε συζητήσεις εκείνης της εποχής μεταξύ του (Αμερικανού) πρέσβη στην Αθήνα και στην Άγκυρα, οι οποίες ήταν για δύο πολύ σημαντικά θέματα: το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και γιατί έπρεπε να παρακολουθούνται τότε οι Αμερικανοί; Διότι μπροστά στην Ε.Ε. είχε πάρει πολιτικές διαστάσεις το εξής δίλημμα: αν θα γίνει μέλος της Ε.Ε. η Κύπρος ενώ συνεχίζεται, λόγω της τουρκικής κατοχής, το πολιτικό της πρόβλημα, δηλαδή πριν ανακτήσει την ακεραιότητα του εδάφους της και τον έλεγχό της ή θα μπει όπως ζητούσαν οι Τούρκοι και υποστήριζαν μετά μανίας οι αμερικανοί, δηλαδή πρώτα η Τουρκία και μετά ποτέ η Κύπρος, διότι με την Τουρκία μέσα δεν θα έμπαινε ποτέ. Θυμάστε τότε ότι είχε ξαμοληθεί στις πρωτεύουσες τις ευρωπαϊκές ο κ. Μίλερ, γνωστό πρόσωπο, ο οποίος όχι μόνο πήγαινε στις πρωτεύουσες μόνος του, αλλά όπου πήγαινα εγώ, πήγαινε και εκείνος 10 μέρες μετά. Και έπαιρνε και έβλεπε όλους τους ανθρώπους που έβλεπα εγώ και τους έλεγε ότι άποψη των Αμερικανών είναι να μην μπει η Κύπρος, προσέξτε την κτλ. Και σ’ αυτήν τη συγκυρία, εμείς δεν έπρεπε να ξέρουμε τι λένε οι Αμερικανοί, κατά την άποψη αυτών που έλεγαν ότι δεν έπρεπε να το κάνουμε και να μην το μάθουμε για λόγους ηθικής. Κάπου στην τηλεόραση είδα ότι «το θύμα καταδικάζεται ως θύτης». Ε, αυτό δεν το υιοθετώ. Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι πάντα θύμα. Η Ελλάδα πρέπει όπου μπορεί και ό,τι μπορεί, να κάνει ό,τι κάνουν και οι άλλοι. Όχι αμέσως τότε, αλλά με άλλη αφορμή και άλλη στιγμή είχε γίνει συζήτηση στον Τύπο. Θα μου πείτε, το είχε πει υπουργός; Όχι, αλλά δεν το διέψευσε και άλλος υπουργός. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα θύμα; Γιατί πάντα να την τρώει; Γιατί πάντα να παρακολουθείται αδιαμαρτύρητα και ποτέ να μην παρακολουθεί και να παίρνει πρωτοβουλίες; Γιατί μας αρέσει αυτό και γιατί να μην το πούμε, ότι είχαμε μια ικανότητα να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντά μας; Πώς σας έπιασε στον Τύπο ξαφνικά αυτή η μιζέρια και ο καθωσπρεπισμός που λέει «γιατί παρακολουθούσαμε»; Ε, ναι. Παρακολουθούσαμε λοιπόν, διότι ήταν ανάγκη για να παρακολουθήσουμε. Έχουν προηγηθεί 15 χρόνια.

Πρέπει να σας πω ότι από αυτούς που με εξύβρισαν προχθές, επτά τουλάχιστον διευθυντές δελτίων με πήραν τηλέφωνο και μου ζήτησαν να πάω στο δελτίο τους. Για να πω την άποψή μου και μετά με έβαλαν κάτω και με ξέσκισαν. Ε, αυτά είναι σισιλιάνικα κόλπα. Επειδή δεν πήγα… Αυτό είναι το επίπεδο του Τύπου στην Ελλάδα…

Γιατί είμαστε υπέρ της Μέρκελ ξαφνικά και κατά των Αμερικανών; Εγώ ξέρω ότι οι Αμερικανοί μάς υποστήριξαν για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο Ομπάμα είπε να έρθουν και να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα και σε πολύ δύσκολες στιγμές ήρθε η Αμερικανική κυβέρνηση και ο Αμερικανικός επιχειρηματικός κόσμος (να στηρίξουν). Πρόσφατα πήγε και ο πρωθυπουργός στην Αμερική και μίλησε στους επιχειρηματίες. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τη γνωστή κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να την αντιμετωπίζουμε, όπως φαίνεται, και στο μέλλον. Γιατί πρέπει να είμαστε εναντίον των Αμερικανών; Επειδή μισούμε τους λαούς κατά φυλετική ιεραρχία;

Κατά σύμπτωση, με κατηγορούν γιατί, λέει, μίλησα υπερβολικά, ενώ δεν μου παίρνεις κουβέντα. Αν ανοίξω το στόμα μου, θα γίνει μύλος! Θα γίνει κόλαση στην Αθήνα!»

Για τη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ πήρε το πρώτο βραβείο. Οι δηλητηριωδέστερες, κακοηθέστερες και εμπαθέστερες επιθέσεις εναντίον μου έγιναν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Του κόμματός μου, δηλαδή. Είναι δείγμα αλληλεγγύης και φαίνεται υπάρχει γραμμή. Άκουσα κι εγώ τον κ. Κωνσταντινόπουλο να λέει ότι δεν είμαι ΠΑΣΟΚ. Τον άκουσα, ναι. Δεν ξέρω… Είπε και κάτι άλλο: ότι τον κ. Πάγκαλο αυτός τον έκανε υπουργό Εξωτερικών. Δεν ήξερα ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος διορίζει υπουργούς Εξωτερικών και φαντάζομαι ότι τότε δεν ήταν σε ηλικία για να του επιτρέπεται κάτι τέτοιο… Το ΠΑΣΟΚ ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου και μου ζήτησε να πω ότι ήταν μια δήλωση χιουμοριστική. Τους είπα, όμως, ότι αυτό δεν μπορώ να το κάνω διότι πρώτα θα γελοιοποιήσω τον εαυτό μου αν πω ότι ήταν χιουμοριστική η δήλωση και δεύτερον, διότι αυτά τα πράγματα τα ξέρουν πάρα πολλοί άνθρωποι. Δεκάδες τεχνίτες, υπάλληλοι της ΕΥΠ, οι Αμερικανοί που διέκοψαν τη σύνδεση γιατί κάποια στιγμή το πήραν χαμπάρι. Πώς εγώ θα πω ήταν χιουμοριστική η δήλωση, όταν το ξέρουν όλοι αυτοί; Και δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετούσε αυτό, για να μην έχουν ευθύνες; Και τους είπα ότι εγώ δεν θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη γι’ αυτά που λέω εγώ. Και ίσως από εκεί να ξεκίνησε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Δεν θα με πείραζε αν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ έλεγαν κάτι, αλλά αυτά είναι σε συστηματική βάση. Αυτή η επίθεση εναντίον μου με χαρά και αλαλαγμούς από όλους όσους μίλησαν στο όνομα του ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι που με κάνει να αισθάνομαι ότι είμαι μισητός στο χώρο που μέχρι τώρα νόμιζα ότι ανήκα. Με προβληματίζει να προσπαθώ να αγαπήσω κάποιους που με μισούν. Όταν με κάλεσαν, πήγα. Σε μία συγκέντρωση που πήγε ο κ. Βενιζέλος και η αίθουσα δεν ήταν και γεμάτη, ξέρετε, διότι δεν είχε επιτυχία. Στο συμπόσιο της 3ης Σεπτέμβρη, δεν με κάλεσαν. Και γι’ αυτό δεν πήγα, δεν πάω σε μέρη που δεν με καλούν. Διότι υπάρχει θέμα πού θα κάτσεις. Σ’ αυτά υπάρχει πρόσκληση. Και γι’ αυτό δεν πήγα. Κυκλοφορούσαν προσκλήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος είναι εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, είμαι έξω (από το ΠΑΣΟΚ). Είναι εκπρόσωπος Τύπου και με διέγραψε. Εάν αυτός είναι ο τρόπος που διαγράφουν στο ΠΑΣΟΚ σήμερα, τότε έχω διαγραφεί. Εάν δεν είναι, πρέπει να απολυθεί ο κ. Κωνσταντινόπουλος από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου…

Ήταν από το ΠΑΣΟΚ αυτός που με πήρε τηλέφωνο. Φίλος από το ΠΑΣΟΚ. Που μιλούσε εξουσιοδοτημένα για το ΠΑΣΟΚ. Και το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι η λυσσαλέα επίθεση από όλα τα στελέχη, μηδενός εξαιρουμένου. Έχω πρόβλημα. Δεν το καταλαβαίνετε; Εάν ξαφνικά η οικογένειά μου με έβριζε, θα αισθανόμουν μέλος της; Έχω ένα πρόβλημα λοιπόν…»