• Αναζήτηση

Οι στατίνες οδηγούν σε καταρράκτη;

Η λήψη στατινών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, εκτιμούν αμερικανοί επιστήμονες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν το οικονομικό φάρμακο κατά της χοληστερόλης, αντιμετώπιζαν κατά 27% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Η λήψη στατινών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, εκτιμούν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν το διαδεδομένο φάρμακο κατά της χοληστερόλης, αντιμετώπιζαν κατά 27% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Πρόκειται για την πάθηση των ματιών κατά την οποία ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού, που βρίσκεται πίσω από την ίριδα, χάνει τη διαύγειά του και θολώνει και περιορίζει την όραση..

Οι στατίνες αποτελούν μια κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς «μπλοκάρουν» το ένζυμο HMG-CoA στο ήπαρ, το οποίο συμμετέχει στο αρχικό στάδιο παραγωγής της χοληστερόλης.

«Βάσει των ευρημάτων μας φάνηκε να υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στη λήψη στατινών και στην εμφάνιση καταρράκτη» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Άισακ Μάνσι, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Southwestern του Τέξας.

Στατίνες και όραση

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα ατόμων ηλικίας 30-85 ετών, οι οποίοι είχαν εγγραφεί στο σύστημα υγείας του Σαν Αντόνιο στο Τέξας, και είχαν λάβει ιατρική φροντίδα μεταξύ 2003 και 2005.

Στην πρώτη ανάλυση, συνέκριναν τους φακέλους 7.000 ατόμων που λάμβαναν στατίνες για τουλάχιστον 90 μέρες, με εκείνους άλλων 7.000 ατόμων που δεν λάμβαναν στατίνες, αλλά εμφάνιζαν παρόμοιο προφίλ υγείας με τους υπόλοιπους.

Περίπου το 36% των ασθενών που λάμβαναν στατίνες, εμφάνισαν καταρράκτη, συγκριτικά με 34% των ασθενών που δεν λάμβαναν τα εν λόγω φάρμακα.

Στη δεύτερη ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα 6.113 ασθενών που λάμβαναν στατίνες και εκείνα 27.400 ατόμων που δεν λάμβαναν στατίνες. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες που αφορούσαν τη ζωή των εθελοντών _ όπως π.χ. ηλικία, φύλο, βάρος, άλλα φάρμακα που μπορεί να έπαιρναν, ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οφθαλμικές παθήσεις, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών ουσιών _, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 34% των ασθενών που λάμβαναν στατίνες εμφάνιζε τελικά καταρράκτη, συγκριτικά με το 10% των ατόμων που δεν λάμβαναν τα φάρμακα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «JAMA Ophthalmology», για την ώρα δεν είναι σε θέση να διευκρινίσουν πώς ακριβώς η λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση της οφθαλμικής πάθησης.

Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk