Υστερα από επτά χρόνια έρευνας γύρω από το Curiosity, ο Μαρκ Ρόμπερ, πρώην μηχανικός της NASA, είχε την ευρηματική ιδέα να δημιουργήσει μια σειρά από «ζωντανές» στολές και ρούχα.
Αποφάσισε λοιπόν να δημιουργήσει μια τεχνολογία που να χαρίζει «ζωή» σε αδιάφορα ρούχα, π.χ. προσθέτοντας πραγματικά μάτια στη φιγούρα ενός T-shirt. Κάπως έτσι γεννήθηκε η δωρεάν εφαρμογή (για Android και iOS) Digital Dudz με διάφορες επιλογές «ενδυματολογικών» animations και μια ιδιαίτερη συλλογή που ξεκινάει από βλέμματα και πληγές και φθάνει ως φωτιές και χιονοπτώσεις.
Η εν λόγω εφαρμογή προϋποθέτει το άνοιγμα οπών στα ρούχα, την επιλογή και τη ρύθμιση του animation και τέλος την προσθήκη ταμπλέτας ή κινητού στο κατάλληλο σημείο, με τη βοήθεια κολλητικής ταινίας.
Η επιτυχία της καινοτόμου ιδέας ήταν τόσο μεγάλη που πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία κοστουμιών Morphsuit προχώρησε στην αγορά της Digital Dudz.
Για τους λάτρεις της τεχνολογίας, το σίγουρο είναι ότι με ένα ζευγάρι μάτια στην μπλούζα τους να περιεργάζονται τον χώρο ή μια παλλόμενη καρδιά όχι μόνο δεν πρόκειται να περάσουν απαρατήρητοι αλλά μάλλον θα γίνουν και το επίκεντρο της παρέας.
«Ηλεκτροσόκ» κατά του εθισμού στο Facebook
Ονομάζεται Pavlov Poke και αποτελεί ένα αξεσουάρ που προστίθεται στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, κάνοντας «ηλεκτροσόκ» στους χρήστες του Facebook που το… παρακάνουν.
Το γκάτζετ κατά του εθισμού σε δημοφιλείς σελίδες κοινωνικής δικτύωσης τοποθετείται κάτω από το μέρος των καρπών του χρήστη και συνδέεται με τον υπολογιστή μέσω θύρας USB. Με αυτόν τον τρόπο παρακολουθεί ποιες σελίδες επισκέπτεται εκείνος κατά το συνηθισμένο του «σερφάρισμα».
Η συσκευή ρυθμίζεται έτσι ώστε να κρατάει τον χρήστη μακριά από chat, φόρουμ ή σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Σε περίπτωση που εκείνος μπει σε κάποιο από τα παραπάνω, δέχεται αρχικά ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην οθόνη του. Αν παραμείνει στις σελίδες αυτές για αρκετή ώρα, τότε δέχεται ένα ελαφρύ ηλεκτροσόκ στους καρπούς.
Το Pavlov Poke –που έλαβε την ονομασία του από τον ρώσο νομπελίστα Ιβάν Παβλόφ –αναπτύχθηκε από δύο διδακτορικούς φοιτητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Pressy: χειρισμός με ένα «κλικ»
Μπορεί οι οθόνες αφής να μας έχουν λύσει τα χέρια ως προς τον χειρισμό του smartphone, ωστόσο ο χρόνος που απαιτείται από το ξεκλείδωμα μιας συσκευής ως την εκτέλεση κάποιας λειτουργίας μπορεί κάποιες φορές να είναι απαγορευτικός.
Κάπως έτσι γεννήθηκε η φιλοσoφία του Pressy: πρόκειται για ένα γκατζετάκι που θυμίζει το βύσμα των ακουστικών και το οποίο σε ρόλο επιπλέον κουμπιού μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να εκτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες ανάλογα με το πάτημα που δέχεται κάθε φορά. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να ορίσει αν με ένα πάτημα θα ενεργοποιείται, π.χ., η κάμερα, αν με δύο θα πραγματοποιεί κλήσεις σε συγκεκριμένο άτομο, αν με τρία θα ανάβει τον φακό της συσκευής κ.ο.κ.
Οι ρυθμίσεις γίνονται εύκολα και γρήγορα με τη βοήθεια της ειδικής συνοδευτικής εφαρμογής. Ακόμη, όταν ο χρήστης θέλει να χρησιμοποιήσει τα ακουστικά του, το μόνο που έχει να κάνει είναι να αφαιρέσει το Pressy από τη συσκευή του και να το τοποθετήσει στο μπρελόκ-«θήκη» του για εύκολη μεταφορά. Αν το επιθυμεί μπορεί να διατηρήσει τις ρυθμίσεις και στην περίπτωση των ακουστικών, όπου, π.χ., πάλι με ένα πάτημα θα ενεργοποιεί την κάμερα κ.ο.κ.
Στην παρούσα φάση το Pressy έχει εισαχθεί στον «χορό» προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω της σελίδας Kickstarter.
«Χάρτινο» πληκτρολόγιο
Με πάχος μόλις μισό χιλιοστό, οι ειδικοί της εταιρείας Cambridge Silicon Radio (CSR) δημιούργησαν το λεπτότερο, εύκαμπτο πληκτρολόγιο στον κόσμο.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η «πουπουλένια» συσκευή θα μπορούσε να οδηγήσει τις περιοχές αφής, π.χ., τραπεζιών ή smartphones σε νέο επίπεδο. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι με τη χρήση του νέου πληκτρολογίου της οι χρήστες θα μπορούσαν να πάρουν «μια γεύση από τις διεπιφάνειες του μέλλοντος», που «ταξιδεύουν» παντού και θα ανταποκρίνονται αστραπιαία στα… χάδια.

«Μέσω της συγκεκριμένης συσκευής ο χρήστης μπορεί να γράψει ή να το χρησιμοποιήσει ως επιφάνεια αφής, δηλαδή να «πιάσει» ή να «ζουμάρει» σε κάτι κ.ά.»
εξηγεί ο Πολ Γουίλιαμσον από την CSR. «Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ειδική γραφίδα για γραφή, σχεδιασμό ή ζωγραφική».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ