Ευρωπαϊκή λογοκρισία;

Ευρωπαϊκή λογοκρισία; | tovima.gr

Υπάρχει ευρωπαϊκή λογοκρισία; Μάλλον, απ’ ό,τι δείχνουν τα γεγονότα. Αντιγράφω από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου το εξής ρεπορτάζ: Στις 7 του περασμένου Μαρτίου, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας πρότειναν στον ποιητή και φιλόλογο Γιώργο Μοράρη να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην έκθεση ποιημάτων Transpοesie.

Υπάρχει ευρωπαϊκή λογοκρισία; Μάλλον, απ’ ό,τι δείχνουν τα γεγονότα. Αντιγράφω από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου το εξής ρεπορτάζ: Στις 7 του περασμένου Μαρτίου, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας πρότειναν στον ποιητή και φιλόλογο Γιώργο Μοράρη να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην έκθεση ποιημάτων Transpοesie. Ο θεσμός διοργανώνεται από τη EUNIC (European Union of National Institutes for Culture), του οποίου είναι μέλη τα ανά τα ευρωπαϊκά κράτη υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού. Η έκθεση διοργανώνεται κάθε χρόνο στο μετρό των Βρυξελλών και συνοδεύεται από ανάρτηση των ποιημάτων σε τοίχους του μετρό για να μπορεί να τα διαβάζει το κοινό. Θέμα της εφετινής έκθεσης και των ποιημάτων, όπως ενημερώθηκαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες της Κύπρου ήταν: Engagement (γαλλικά), Commitment (αγγλικά), Engagement (ολλανδικά). Στα ελληνικά μπορεί να μεταφραστεί ως «υπόσχεση, δέσμευση», ή, «προσήλωση, στράτευση».

Ο Γ. Μοράρης απάντησε θετικά στην πρόσκληση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, στέλνοντας για την έκθεση το ποίημά του «Νιόβη ’74» (Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο ’74) και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες το προώθησαν στη EUNIC για την έκθεση. Η πολωνίδα υπεύθυνη του γραφείου της EUNIC στις Βρυξέλλες όμως απάντησε στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες ότι το ποίημα δεν είναι κατάλληλο για το πλαίσιο του θεσμού και δεν μπορεί να γίνει δεκτό, με τον ισχυρισμό πως «οι τούρκοι μετανάστες συγκροτούν τη μεγαλύτερη κοινότητα στις Βρυξέλλες και ότι σε λίγους μήνες θα γιορτάσουν την 50ή επέτειο της εγκατάστασης των πρώτων μεταναστών στο Βέλγιο». Αναφέρεται ακόμη ότι η «Νιόβη ’74» έγινε αντικείμενο διαβούλευσης των αρχηγών και του διοικητικού συμβουλίου της EUNIC και προτείνεται στον Μοράρη η συμμετοχή του με άλλο ποίημα. Η αναφορά στην τουρκική εισβολή του 1974 ενοχλεί, ακόμη και αν πρόκειται για στίχο ποιήματος και γίνεται αιτία για άσκηση λογοκρισίας, με την επίσημη δικαιολογία ότι η τουρκική κοινότητα στις Βρυξέλλες είναι μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες μεταναστών και μπορεί να προσβληθεί. Είναι να απορεί κανείς για το πώς διαχειρίζονται ορισμένα πράγματα οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών στο πλαίσιο της «πολιτικής ορθότητας», αλλά και των κακώς εννοουμένων πολιτικών συμφερόντων που τη διέπουν.

Τι λέει η «Νιόβη» που τρόμαξε τους γραφειοκράτες:

Είναι στην ανημποριά των ηττημένων,/ να τους ξεγελούν/ πλάσματα με χέρια αλαβάστρινα/ μορφές μιας γλυπτικής που τους σκότωσαν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk