Να μην μετατραπούν τα ερευνητικά κέντρα σε φορείς ιδιωτικού δικαίου

Επιστολή με την οποία ζητείται παρέμβαση στην πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της έρευνας στην Ελλάδα, έστειλε στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους η πρόεδρος της Ένωσης κυρία Μαρία Θ. Στουμπούδη και η γενική γραμματέας της κυρία Μαρία A. Κωνσταντοπούλου «όλες οι ανεπτυγμένες χώρες διατηρούν ένα ισχυρό, δημόσιο σύστημα Έρευνας». Ωστόσο στην Ελλάδα, όπως σημειώνουν, «η μετατροπή όλων των Ερευνητικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας σε οργανισμούς Ιδιωτικού Δικαίου και η περαιτέρω «ομοσπονδιοποίησή» τους, σε συνδυασμό με τον συνεχώς μειούμενο προϋπολογισμό τους τα τελευταία χρόνια, τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις και την αυξανόμενη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού για απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, συνιστούν επιζήμια για τη χώρα μας απόσυρση του κράτους από την επένδυση σε Έρευνα και Καινοτομία».
Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών ζητεί την άμεση παρέμβαση του κ. Σαμαρά «ώστε να χαραχθεί και να υλοποιηθεί μια ουσιαστικά αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης για την Έρευνα και την Καινοτομία, και να μη διαλυθεί με συνοπτικές διαδικασίες το ερευνητικό σύστημα της ΓΓΕΤ».
Πρόκειται, όπως σημειώνεται, για «ένα σύστημα που όχι μόνο αποτελεί έναν από τους λίγους τομείς του δημοσίου που αξιολογείται συστηματικά και θετικά από διεθνείς επιτροπές κατά την τελευταία εικοσαετία, που όχι μόνο συνιστά μια από τις λίγες εστίες διεθνούς αριστείας που διαθέτει η χώρα, αλλά επιπλέον προσελκύει και κεφάλαια τριπλάσια του «κόστους» του και προσφέρει εργασία σε περίπου 2.000 νέους κυρίως επιστήμονες, που απασχολούνται στα ερευνητικά προγράμματα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk